Насловна / Вести / Европа ја спушта топката и симболично ги спушти царините на електричните автомобили од Кина

Европа ја спушта топката и симболично ги спушти царините на електричните автомобили од Кина

Според пишувањето на одредени медиуми, Европската комисја ги променила царинските стапки за електричните автомобили произведени во Кина. Така новите царински давачки за возилата со етикета Made in China, се верува дека ќе бидат нешто пониски од првично определените, но ова намалување е повеќе симболично.
Имено, од 4-ти јули, стапуваат ан сила новите царини за електричните автомобили произведени во Кина, а кои с епродаваат во ЕУ. Оваа одлука, која има за цел да ги обесхрабри кинеските производители во Европа, со вештачко подигање на набавната цена, го оспоруваа не само кинеските производители, туку и германската влада, со оглед дека неколку германски автомобилски гиганти имаат свои погони во Кина. Сега се појавија информации, дека оваа давачка ќе биде пониска, но тоа намалување е незначително. Овие нови царини ќе бидат привремени и ќе важат до ноември, кога Европската Комисија треба да донесе нова одлука.

 

Испрати коментар

Scroll To Top