Насловна / Вести / Европа ги исцрпи своите резерви на риба до крајот на годината

Европа ги исцрпи своите резерви на риба до крајот на годината

Околу 33 отсто од светските резерви на риби се надминати, се вели во извештајот на Обединетите Нации за храна и земјоделство.

Потрошувачката на риба годишно се зголемува два пати побрзо од растот на популацијата на Земјата. Според извештајот денес, Европа целосно ќе се потпира на странскиот увоз, бидејќи ги исцрпи своите резерви за годината.

риба_resize

Португалија е на прво место на континентот со јадење риба по глава на жител – 55,3 килограми годишно. Шпанија е следена со 46,2 килограми, а Литванија е трета со потрошувачка од 44,7 килограми.

Во Европа има многу повеќе риби отколку што може да се добијат од слободни улови или од специјализирани фарми. Така, повеќето земји од ЕУ зависат од странскиот увоз за да го задоволат нивото на потрошувачка.

Според Европската комисија, 41 отсто од акциите на риба во Атлантикот се предмет на прекумерен риболов. Оваа бројка се зголемува на 88 отсто во Медитеранот.

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top