Насловна / Вести / ЕУ подготвена да гради терминал за ТПГ во Црна Гора

ЕУ подготвена да гради терминал за ТПГ во Црна Гора

Комесарот за проширување на ЕУ, Оливер Вархељи, на состанокот на иницијативата Берлински процес, одржан во Тирана, изјавил дека ЕУ е подготвена во партнерство со Црна Гора да го гради терминалот за течен природен гас (ТПГ) во пристаништето Бар. Притоа, црногорскиот премиер Абазовиќ потсетил дека владата веќе има потпишано меморандум со американски инвеститори во врска со изградбата на овој терминал.

lngbar2

 

Меморандумот претставува израз на определеноста на потписниците да започнат разговори и активности со цел реализација на два енергетски инфраструктурни проекти. Првиот проект е изградба на фиксен терминал за увоз на ТПГ во Црна Гора и негово понатамошно складирање, регасификација и транспорт. Вториот проект подразбира изградба на гринфилд термоелектрана на гас, која ќе биде снабдувана со гориво преку терминалот.

lngbar1

 

 

Испрати коментар

Scroll To Top