Насловна / Вести / Етеричен амбиент низ проектот на Јин Теа во Кина

Етеричен амбиент низ проектот на Јин Теа во Кина

Дизајнерското студио Aurora Design го заврши проектот за Jin Tea, простор кој се обидува да ја отслика традиционална култура на конзумирањето чај во комбинација со аспектот на квалитетот и луксузот. Продавницата се наоѓа во Јунан, еден од главните производители на чај во Кина со култура која датира од пред 2.100 години.

1

Контекстот му дава важност на бамбусот, како симбол на кинеската култура, листот на ова растение, играта на светлината и сенката. Комбинацијата помеѓу традиционалното го фаворизира значењето што му се дава на внатрешното уредување на просторот и искуството на корисниците.

3 4 10 2

Aurora Design се обиде да се инспирира од културата на конзумирање чај, следејќи го стилот на брендот во овој проект. Спокојството и мирот се сензации кои се доживуваат во амбиент полн со живот, каде луѓето и природата егзистираат во хармонија едни со други.

Обиколен со земји како Мјанмар, Лаос и Виетнам, Јунан е еден од најдобрите производители на чај во Кина, со традиција од преку 2.100 години. Луѓето, чајот го користеле уште од античко време, а за неговата посебност непотребно е да се говори.

Проекцијата на бамбусовата структура, создаваат етерична и мирна атмосфера, носејќи го спокојството и леснотијата на природата во овој затскриен дел од градот. Низ внатрешноста, „лисјата“ и „светлината“ на различни висини формираат кружна патека што придонесува за флуидноста на просторот. Просторот за набљудување и искуствената патека создаваат резонантна меѓусебна хармонија. Ефектот на светло-сенка кој се прелива ја разбива монотонијата на единствената боја. Целата околина е неверојатно деликатна, давајќи им на гледачите чувството дека се во природа.

Проектот ја истакнува убавината на бамбусовата шума, го избледува инвазивниот колорит и ја интегрира модерната елеганција. Во исто време, се прикажува како засенчени области на отворени простори, прикажување на производи, складирање и осветлување. Тридимензионалноста ја прави конкретната атмосфера пореална, што резултира со илузија од сцена по сцена, така што луѓето можат да ја почувствуваат традиционалната култура на влезната страна.

11 8 12 9

Исто така, ја постигна целта за чистина во просторот, градејќи ритмичка повторливост преку создавање романтично место во рамнотежа помеѓу античката цивилизација и модерната естетика.

Што се однесува до овој проект, проектантскиот тим се надева дека едноставниот дизајн ќе им донесе внатрешен мир и задоволство на корисниците е да ги советува да ја почитуваат природата и да црпат енергија од неа. Брзото темпо на урбаниот живот и притисокот од урбаните стресори значително го намалуваат времето за одмор и рекреација. Aurora Design правејќи ги луѓето во пријатна тишина, уживајќи во спокојството и прифаќајќи ја просперитетноста на  урбаниот мир.

14 13 15 17 16

 

Испрати коментар

Scroll To Top