Насловна / Архитектура / Едно од најскапите домувања на Беверли Хилс

Едно од најскапите домувања на Беверли Хилс

Gardenhouse Beverly Hills е позната како една од врвните вили за изнајмување во Јужна Калифорнија. Со цена за изнајмување од 33.000 долари месечно, оваа градска куќа е еден од најпрестижните објекти за изнајмување во соседството, што нуди неспоредливо животно искуство за оние кои бараат олицетворение на елеганција и префинетост.

02

Gardenhouse е шема за мешана намена која се состои од 18 станбени единици над приземниот комерцијален простор. Евоцирајќи го бујниот пејзаж на Беверли Хилс, шемата станува „село на ридот“ со станбени единици што „растат“ од живиот зелен ѕид на објектот. Издигнувајќи се, збир бели прозорци со неправилна форма и структури со двоводен кров создаваат динамична, разиграна, духовита и единствена средина на легендарните брда на градот.

1

Проектирана од MAD Architects и со ентериери од Rottett Studio, оваа вила е пример за архитектонски раскош и уметничка финеси.

Објектот е домаќин на еден од најголемите живи зелени ѕидови во САД. Оваа дефинирачка обвивка е покриена со бујни насади на автохтони сукуленти и винова лоза толерантни на суша, чие познавање на локалната клима овозможува да нема потребата за дополнително наводнување и одржување. Резултатот е уникатна текстура која формира органски, природен, сезонски додаток на уличниот пејзаж на соседството.

2

„Селото на рид“ од 4.460 квадратни метри нуди различни типологии на домување: две студија, осум станови, три куќи во низа и пет вили. Оваа комбинација резултира со високо чувство на заедништво и чувство на индивидуалност и ексклузивност дури и во ваковј мал развој. За разлика од традиционалните шеми на станови, секоја единица има своја независна циркулациона рута на влез/излез, додека речиси секоја единица има кос кровен волумен со динамични внатрешни изрази.

01

Опкружен со овој збир на бели „куќи со коси кровови“, дворот на вториот кат формира централен уреден простор за собирање на малата заедница. Со внимателно разгледување на растојанието, ориентацијата и распоредот на балконите со поглед кон дворот, резултатот е приватна, тивка, удобна интеракција помеѓу жителите и „тајната градина“ што ја делат.

04

Од моментот кога станарите ќе пристигнат, ги дочекува посветен тим, обезбедувајќи 24 часа исполнета секоја потреба да биде со беспрекорна услуга.

03

Жителите се дочекуваат низ влез на приземје, кој поприма атмосфера на пештера која е вкопана во ридот. Нејасно, надреално опкружување каде жителите се водат на патување низ „земјата на бајките“ на светлина, сенка и звук на вода. Понатаму, мекоста на пештерата се среќава со природна светлина што продира низ поврзаната вода од кровната тераса погоре. Стоејќи под ова, посетителите се восхитуваат на врамениот поглед на сонцето, небото, пејзажот и водата: жива слика која ги трга луѓето од реалноста на градот.

05

Преку Gardenhouse, MAD се обидува да ги побие стереотипните средини за живеење со кубични кутии на густо населените градови низ светот. Внатрешната врска со природата, со мирен, заеднички двор и приватен надворешен простор за секоја единица, создава мирна оаза на само неколку метри од урбаната средина. Резултатот е физичка манифестација на идејата дека архитектурата може да се поврзе и со изградената и со природната средина, за да понуди поцелосно, хармонично животно искуство.

5 6 4 3 7 8

Испрати коментар

Scroll To Top