Насловна / Архитектура / Дом како резултат на индустриско закрепнување – Мадрид

Дом како резултат на индустриско закрепнување – Мадрид

1

Архитекти.   БУРР (BURR)
Типологија. Домување 
Година на реализација. 2022
Град.   Мадрид
Земја. Шпанија

Индустриската активност во центарот на Мадрид постепено се намалува во последните 30 години што води кон предвидливо исчезнување. Експлозивниот пораст на вредноста на имотот, мерките за заштита на бучавата и густината на сообраќајот, меѓу другите причини, доведоа до дисперзирање на индустриската активност од центарот на градот во периферијата. Соодветно на тоа, индустриските објекти во урбаното ткиво се во опасност од исчезнување. Сегашните регулативи за урбанистичко планирање ги охрабруваат корисниците да ја променат намената на земјиштето од индустриска во станбена, што бара намалување на корисната површина, и доведува до уривање на дел од нивните имоти. Поттикот за такви пренамени го дава пазарот на недвижности, што предизвикува вредноста на парцелата да се зголеми до 4 пати од нејзината првобитна вредност кога таа се трансформира во станбен простор, главно поттикната од зголемувањето на цената на изнајмувањето што градот ја претрпува во последните години. Оваа ситуација сè повеќе го осудува градот на селективно и еднолично зонирање, а оваа типологија до исчезнување. Проектот наречен „Елементи за индустриско закрепнување“ има за цел да стане стратешка алатка за заштита на индустриското наследство на градот преку алтернативи за користење на земјиштето и намена која овозможува да се продолжи животниот век на оваа типологија и да се избегне нејзино уривање.

2

4
Blasón претставува интервенција на стара индустриска барака позиционирана помеѓу два внатрешни дворови и дом, организиран околу низа на утилитарни простори кој ги одвојува приватните од јавните функции.
Па така, на ѕидна површина од бели бетонски блокови се наслојуваат различни функции, како што се кујната, складиштата, пристапот до спалните соби и скалите што водат до студиото на поткровје. Бидејќи различни елементи се прилепуваат на ѕидот, во вид на празнини. Отворите што се појавуваат покрај ѕидот водат до спалните соби и бањите, одвоени од јавните површини што се користат како гаража, теретана, кујна, трпезарија или дневна соба. Проектот за покривот ја зачувува оригиналната структура, која е исклучително витка, дополнувајќи ја металната рамка со дополнителни челични шипки за зајакнување на целината. Првично оваа зграда имала два внатрешни дворови кои, како резултат на различните реформи и модификации што ги претрпела оваа структура низ годините, биле изградени за проширување на внатрешниот капацитет. Тековниот проект ги обновува овие дворови за да обезбеди двојна вентилација и можност за отворање на просторите кон внатрешноста на блокот наместо кон улицата. Ова предизвика изглед на надворешната фасада на дворот, што го имитира ритамот на оригиналните пиластри за да го конфигурира ритамот на фасадата. И покрај внатрешните поделби што ги создава интервенцијата, Blasón е единствен волумен што ги поврзува сите простори на различни висини.

5

6

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top