Насловна / Архитектура / До појавата на AutoCAD вака изгледале проектантските бироа

До појавата на AutoCAD вака изгледале проектантските бироа

Технолошкиот напредок предизвика некои професии да престанат да постојат, но во случајот со проектирањето во развиениот свет професијата техничар сеуште постои само што ги направи нивните работни маси помали и почисти. За разлика од кај нас, каде вработени техничари скоро и да нема, па така архитектите и останатите инженери пола од својата работа ја посветуваат на техничката. А проектантските бироа кај нас скоро и да немаат повеќе од пет вработени, за разлика од светските, без разлика на напредокот на технологијата, кои вработуваат голем број инженери и техничари, бидејќи сериозни и стручни проекти можат да се направат само во соработка во голем тим.
Програмот AutoCAD кој најмоногу го користат инженерите при проектирае е издаден во 1982 година и до 1994 година дури 750 центри за обука го користеле низ целиот свет. Пред, појавата на AutoCAD многу повеќе се користеле моливи, гуми, т-лењири и многу повеќе време. И фотографиите подолу навистина тоа го покажуваат.
Гледајќи ги, скоро можете да го чуете и осетите шушкањето и мирисот на хартија. Денес, архитектонски, градежни и други техничари,а и инженери работат воглавном со кликнување на маус и тастатура.

1

2

4

5

6

7

8

9

10

11

12

14

15

16

17

18

19 a33

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top