Насловна / Вести / До 2023 година Скопје ќе го добие најмодерниот забавен парк

До 2023 година Скопје ќе го добие најмодерниот забавен парк

Скопје го добива најдобриот забавен парк во регионот, најави градоначалникот Петре Шилегов.

zabaven park

Паркот ќе биде на истото место кај стариот парк „Луна“ и според проектот што го претстави Шилегов ќе има содржини за три возрасни групи деца. Тој најавува дека по изборите ќе се распише тендер, а паркот ќе треба да биде готов за 18 месеци, односно до летото 2023 година.

zabaven park1

“Скопје треба да стане регионален туристички центар. Со забавниот парк Скопје станува дополнително попривлечен за семејниот туризам, со оглед на тоа што ваков забавен парк нема во радиус од 300 километри од Скопје. Забавниот парк ќе се наоѓа на истото место како стариот Луна Парк на парцела со иста големина и со ист број на дрвја, зашто проектот е таков да ниедно не треба да се исече. Предвидени се 27 реквизити, односно содржини, за три различни возрасти на деца. Детски дел, семеен и екстремен. Адреналинските содржини од екстремниот дел за најголемите деца ќе можат да бидат користени и од повозрасните. Како на пример ролеркостерот кој ќе биде најголемиот на Балканот, а ќе можат да го користат и возрасните“, вели Шилегов.

zabaven park2

Идејното решение е од Франко Бараѕони кој има проектирано преку 50 светски забавни паркови во светот. Паркот ќе биде изграден по сите стандарди за квалитет и безбедност, а покрај реквизитите предвидени се и ресторани, сувенирници, тоалети и други продавници и содржини.

zabaven park3

Проектот, според тврдењата е самоодржлив. Дневно ќе може да прима до три илјади посетители, а годишно над еден милион.

“Проектот е целосно самоодржлив, за реализација на овој проект се бара изведувач кој ќе го финансира и нема да има буџетски импликации на Град Скопје. Се очекува паркот да се исплати сам за три години, а потоа градот ќе заработува и ќе вложува во нови проекти“, тврди градоначалникот.

zabaven park4

Овој проект беше планиран да се реализира во мандатот на градоначалникот што му истекува, но беше одложен поради пандемијата на ковид-19.

zabaven park5

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top