Насловна / Арт и дизајн / Дизајнерот на McLaren P1 често ја набљудува природата

Дизајнерот на McLaren P1 често ја набљудува природата

Дизајн на автомобили е посебна уметност, кој раката на капитализмот и строгите регулативи честопати го раководат. Сепак, дури и тогаш, многу од денешните нови автомобили го започнуваат животот како мастило на хартија. Тоа важи и за дизајнерот на автомобили Frank Stephenson, кое име можеби не ви е добро познато, но неговите креации секако – Maserati MC12, Fiat 500 и Ferrari F340. Исто така тој го дизајнирал и McLaren P1, кој е предмет на неговото последно видео.

Stephenson вели дека често ја набљудува природата и во неа бара инспирација, а тоа се покажало и во креирањето на Р1, додека ги гледал брзите диви животни. Тие се тенки и елегантни, а тој ја позајмил идејата и ја применил на дизајнот на Р1, правејќи го возилото што поелегантно.

4_resize

Природата исто така му помогнала и во решавање на досадниот проблем со буката од ветерот, користејќи биомимикрија за да реплицира рибина перка на делот на држачите на бочните ретровизори за да се намали буката од ветерот. Му биле потребни неколклу обиди за да најде решение.

6_resize

Кога Stephenson започнува нов проект, започнува со пенкало и хартија и извлекува осовинско меѓусебно растојание, пред да го исполни остатокот од дизајнот. За Р1 сакал на кабината поставена напред да ја подобри возачката видливост, средината на тркалата ја направил највисока точака на предниот дел за да им помогне на возачите во управувањето со суперавтомобилот. Stephenson вели дека компјутерите одземаат од романтиката и човечкиот допир во дизајнот на автомобилите.

3_resize 2_resize 7_resize

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top