Насловна / Архитектура / 10 најодржливи проекти за 2017, според Американскиот институт на архитекти

10 најодржливи проекти за 2017, според Американскиот институт на архитекти

Американскиот институт на архитекти (The American Institute of Architects (AIA) и неговиот Комитет за животна средина  Committee on the Environment (COTE)  ги објавија имињата на добитниците на т.н. „2017 Top Ten Awards“. Преку оваа награда им се оддава признание на објектите што најдобро го интегрираат дизајнот, перформансите и влијанието врз животната средина.

Оваа година, новост е тоа што COTE сериозно ги има ревидирано критериумите, па вклучени се влијанието врз здравјето и квалитетот на животот. Во минатото, проектите главно биле оценувани врз основа на пресметки за перформансите без да се земат предвид измерените вредности на зградата во експлоатација. Од 2014 г. оваа практика се менува, со тоа што поранешните добитници на Top Ten Awards се покануваат да достават податоци за перформансите на објектите во експлоатација (post-occupancy data), а најдобрите од нив секоја година се во конкуренција за наградата „Top Ten Plus“.

Во продолжение Ви ги претставуваме наградените „2017 Top Ten Awards“ проекти:

Brock Environmental Center; Virginia Beach, Virginia / SmithGroupJJR

View from southeast

Bristol Community College John J. Sbrega Health and Science Building; Fall River Massachusetts / Sasaki

2

Chatham University Eden Hall Campus; Richland Township, Pennsylvania / Mithun

3

Discovery Elementary School, Arlington Public Schools; Arlington, Virginia / VMDO Architects

4

Manhattan Districts 1/2/5 Garage & Spring Street Salt Shed; New York City / Dattner Architects and WXY architecture + urban design

5

Milken Institute School of Public Health, George Washington University; Washington, D.C. / Payette and Ayers Saint Gross

6

Ng Teng Fong General Hospital & Jurong Community Hospital; Singapore / HOK, USA; CPG, Singapore; Studio 505, Australia

7

NOAA Daniel K. Inouye Regional Center; Honolulu / HOK with Ferraro Choi & WSP

8

R.W. Kern Center; Amherst, Massachusetts / Bruner/Cott & Associates

9а

Stanford University Central Energy Facility; Stanford, California / ZGF

Architects LLP

10

 

 

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top