Насловна / Архитектура / Денес настан на тема „Инженерството инспирација за младите уметници“

Денес настан на тема „Инженерството инспирација за младите уметници“

Асоцијацијата на здруженија на инженери – Инженерска институција на Македонија на 21 март обележува 103 години од формирањето на првото македонско здружение на инженери и архитекти. По тој повод на 20ти март во 19 часот во Националната опера и балет ќе се одржи настан на тема „Инженерството инспирација за младите уметници“.

Настанот има за цел истакнување на нераскинливата врска помеѓу инженерството и уметноста,  преку поддршка на млади уметници од Факултетот за ликовни, Факултетот за драмски уметности и Факултетот за музичка уметност во Скопје. За аудио-визуелни артистички елементи на инженерите и уметниците ќе допринесе музиката на Влатко Стефановски и студентите од класата на проф. Дарко Багески, како и фотографиите на Ангел Ситновски и студентите од Факултетот за ликовни и Факултетот за драмски уметности.

image001

Инженерската институција на Македонија е професионална асоцијација во која членуваат 18 здруженија од сите инженерски дисциплини. Нејзината мисија е да ги поттикнува и мотивира младите во развојот на инженерството за да бидат фронт во глобалниот иновациски натпревар во светот, подобрувајќи го квалитетот и начинот на живеење. Токму за остварување на оваа визија, се истакнува дека поттикнувањето на креативното размислување на инженерите се остварува преку  нивниот уметнички ангажман.

im

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top