Насловна / Арт и дизајн / Ден на италијанскиот стрип во Скопје со авторите на Дилан Дог

Ден на италијанскиот стрип во Скопје со авторите на Дилан Дог

Во рамки на десетото издание на Филмскиот фестивал „Џифони Македонија“ и во соработка со италијанската амбасада во Скопје ќе се одржи „Comics Day / Ден на италијанскиот стрип“ во Младинскиот културен центар, на 6-ти октомври, почнувајќи од 16 часот.

Соработката помеѓу италијанската амбасада во Скопје и Филмскиот фестивал „Џифони Македонија“ (https://linktr.ee/giffoni.macedonia), посветен на младата публика – која е исто така во својство на жири, а годинава го слави своето 10-то издание, овој пат ќе биде збогатена со нова иницијатива.

st

Во оваа нова иницијатива посветена на стрипот, со особено внимание на најпопуларните ликови креирани во Италија и нивното значење во Северна Македонија ќе бидат вклучени двајца познати уметници: дизајнерот Серџо Џерази и сценаристот Алесандро Билота, автори, меѓу другото, на Дилан Дог, познатата серија стрипови на Серџо Бонели Едиторе. Покрај средбата со двајцата уметници и други македонски карикатуристи, ќе бидат изложени и цртежи направени од Билота и Џерази и ќе бидат објавени победниците на конкурсот за постер посветен на ликовите на италијанскиот стрип. Иницијативата ќе биде дел и од 22-то издание на Неделата на италијанскиот јазик во светот што ќе се одржи од 17 до 27 октомври, а оваа година ќе биде посветена на италијанскиот јазик што го зборуваат младите.

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top