Насловна / Вести / Црна Гора го објави планот за хидроцентралата „Комарница“ од 170MW

Црна Гора го објави планот за хидроцентралата „Комарница“ од 170MW

Владата на Црна Гора соопшти дека го утврдила предлогот на деталниот просторен  план за повеќенаменската акумулација на реката Комарница на северозападот од земјата. Во постапката е изработена стратешка проценка на влијанието врз животната средина, а проектот се проценува на вредност од 246,5 милиони евра. За хидроцентралата „Комарница“ со инсталирана моќност од 170 MW, предвидена е брана од 171 метар, а очекуваното годишно производство на електрична енергија е 209 GWh. Деталниот план покрива 5.577 хектари, а површоната на акумулацијата би требало да биде на надморска височина од 818 метри. Изградбата е планирано да трае 5 години.

komarnica1

komarnica2

komarnica3

komarnica4

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top