Насловна / Архитектура / Colina House во Бразилија

Colina House во Бразилија

Изградбата на куќата Colina House во Бразилија е изведена на највисоко ниво на некогашна депонија. Организацијата на основата на куќата од 520 квдратни метри е во форма на латиничната буква „U“, која дефинира две крила испресечени со централна пристапна градина. Проектантите од бразилското архитектонско биро BLOCO Arquitetos, во остатокот од парцелата, речиси сите постоечки дрвја ги сочувале или преместиле.

2_resize

7_resize

Позициите на две дрвја ги насочиле отстапувањата на двете крила на објектот (спални соби и сервис), поставени според критериумите за сончева ориентација и приватност. Неговите краеви „висат“ во однос на падините во предниот дел на теренот.

1_resize

9_resize

Контурата на објектот ја означува разликата во третманот помеѓу надворешните материјали на куќата, кои се подложни на временските услови (дожд, сонце, прашина) и внатрешните материјали, кои се заштитени и поблиску до допир на станарите.

3_resize

17_resize

Додека надворешните површини се составени од носечки бетонски sидови и sидови од полна тула – материјали кои со текот на времето ќе изгледаат подобро – внатре воглавном повеќе се користени „кревки“ материјали, како што се панели од природно дрво, плафони обложени со дрво и боени sидови.

5_resize

6_resize

10_resize

13_resize

15_resize

20_resize

19_resize

14_resize

18_resize

16_resize 21_resize

 

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top