Насловна / Вести / Чоколадо може да се плати и со отпад

Чоколадо може да се плати и со отпад

На почетокот на март, британскиот производител на чоколади Монтезума ги повика сите свои клиенти да ја доживеат слатката страна на еколошкиот стил на живеење во нивното новоотворено продажно место во лондонскиот „Ковент Гарден“.

cokoladi
Поводот на оваа необична акција, во време во која потрошувачите во Лондон беа во можност да разменуваат користени пакувања за еднократна употреба за најубаво чоколадо, беше лансирањето на ново одржливо пакување на оваа британска марка. Така, купувачите на чоколади од Монтезума во нивната поп-ап продавница во лондонскиот „Ковен Гарден“ беа во можност да предадат искористена амбалажа на некои од прехранбените производи што се најголеми виновници за отпадот во депониите во Велика Британија. Станува збор за, на пример, садови за еднократна употреба и супа, амбалажи за сендвичи, контејнери со исклучително штетна и високо рециклирана црна пластика, чаши, лименки и шишиња за разни пијалоци.

cokoladi3
Во поп-ап продавницата на Монтезума, исто така, сместена е целосно јадлива „скулптура“ изработена во форма на сад полн со нечистотија за рециклирање, кој сакаше да предупредува за големи количини необработен отпад што завршуваат во депониите секоја година. И тоа е 15 милиони тони отпад!
Иако изгледаше како куп отпад, оваа „скулптура“ се состоеше од најдобрите чоколадни производи направени од класичното бело чоколадо Монтезума, исполнето со тартуфи и рачно насликани за да се добие реален изглед на отпад. Сите вистински обожаватели на чоколади за да добијат убаво чоколадо Монтезума требаше да ги предадат садовите за еднократна употреба и други пакувања за да ја докажат нивната еколошка свест и подготвеност за рециклирање.

cokoladi2
Поточно, овој британски бренд дизајнираше и започна со производство на ново пакување на своите слатки производи на почетокот на годината, што е погодно за 100 отсто рециклирање и компостирање, што е исто така прв ваков случај кај британските производители на чоколади.
Проектот за производство на нова рециклирана амбалажа беше лансиран по темелно испитување на сите аспекти на процесот на пакување. Покрај употребата на мастила, лепила, етикети и рециклирани панделки, најпродаваните чоколади во Монтезума сега се продаваат исклучиво во хартиена амбалажа, целосно напуштајќи ја употребата на штетни и нерециклирани кеси и метална пластична обвивка.

cokoladi1
“Ние сме крајно горди што сме првиот британски производител на чоколади што нуди 100 отсто одржливо пакување за сите наши производи. Ние сериозно го сфативме дизајнот на нашето ново пакување и направивме се што можеме за да помогнеме во намалувањето на отпадот на нашите производи. Се надеваме дека нашата нова 100 отсто еколошка амбалажа и започнувањето на нашата нова поп-ап продавница ќе ги инспирира луѓето да направат подобри избори кога станува збор за храна. Ако секој од нас направи мала промена во нашите животи, позитивното влијание врз животната средина ќе биде навистина големо “, вели Брус Александар, извршен директор на Монтезума.

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top