Насловна / Архитектура / „Челзи бизнис центар“ на Ѓорѓи Мојсов победник на БИМАС 2018

„Челзи бизнис центар“ на Ѓорѓи Мојсов победник на БИМАС 2018

Со доделување на наградите синоќа во Музејот на Град Скопје се затвори 19. БИМАС „Баукултур“.

IMG_20180927_214400
На присутните им се обрати претседателот на 19. БИМАС, Владимир Десков кој ги сумираше случувањата во рамки на манифестацијата. Посочи на се помалиот број на трудови кои учествуваат на Биеналето. Тој смета дека во овие услови БИМАС треба да се организира на нов, различен начин и тој својот предлог за нов вид на организација во писмена форма ќе го достави до УО на ААМ, се со цел БИМАС да стане помасовна и попосетена манифестација на архитектурата.

IMG_20180927_215156
Претседателот на Асоцијацијата на архитекти на Македонија – ААМ, Мартин Пановски ги поздрави присутните и додели благодарници на сите оние кои помогнале да се одржи манифестацијата. Се заблагодари и на своите соработници од Управниот одбор на ААМ и организациониот одбор на БИМАС.

Претседателот на комисијата за додела на наградите на БИМАС, Билјана Филиповска во своето обраќање се заблагодари на комисијата која работеше во состав : Ана Радоњиќ УО при ААМ, Анета Христова, Бујар Муча, Зорица Пенџерковска, Бранислава Ѓорѓевиќ -Атанасовска и Никола Томовски. Говореше за за нималку наивната и сурова реалност во која се создава нашата архитектура, автономијата на архитектурата, но и нејзината комформистичка врска со масовната потрошувачка. Таа напомена: „За одбележување е дека ова Биенале имаше скромен број на презентирани проекти во сите категории. Имајќи ги во предвид амбициите на оваа манифестација да ја презентира двегодишната архитектонска продукција и да ја документира, не ставајќи го во преден план натпреварувачкиот карактер, Комисијата го изразува своето мислење за посериозно потикнување на авторите од страна на ААМ и селекторот на БИМАС за побројно учество“.
На БИМАС се доделија три награди.

IMG_20180927_215246
Во категорија архитектонски проекти награден е проектот за станбена куќа Стаматовски во Скопје на авторите Невенка Манчева- Аџиевска и Марија Антиќ-Николова.

IMG_20180927_215329
Добитник на награда од областа на реализиран ентериер и дизајн е авторот Маргарита Поповска за Градинката Grenn House (Зелен дом) во Скопје.

IMG_20180927_215419
Билјана Филиповска напомена дека овој пат комисијата едногласно одлучила Големата награда на БИМАС 2018 да се додели за деловниот објект „Челзи бизнис центар“ лоциран во центарот на Скопје, автор Ѓорѓи Мојсов, соработник Оливија Мојсова, архитекти во бирото ГМС од Скопје.

ц1

IMG_20180927_215527
Награди во останатите категории не се доделени, поради отсаство на трудови од областа на индустрискиот дизајн и веќе децениска реалност, квалитетот и сериозноста на урбанистичките планови.

IMG_20180927_215618

IMG_20180927_214647

IMG_20180927_214738

IMG_20180927_214007

IMG_20180927_214103

IMG_20180927_214144

IMG_20180927_214231

Испрати коментар

Scroll To Top