Насловна / Архитектура / Денови на Oris во Загреб

Денови на Oris во Загреб

На 13 и 14 октомври во концертната сала на Ватрослав Лисински во Загреб ќе се одржат деновите на Oris. Денот на Oris е меѓународен архитектонски симпозиум организиран од страна на Oris и Oris House of Architecture. Дводневниот настан, кој се одржува од 2001 година, ги претставува најважните имиња на светската архитектурна и културна сцена, а секоја година собира повеќе од две илјади посетители од Хрватска, од околните земји и пошироко.

6.

На овогодишниот Ден на Oris, неговите предавања ќе ги одржуваат познати архитекти и дизајнери. Рок Жнидаршиќ од Словенија, архитект и професор на Архитектонскиот факултет во Љубљана, како и добитник на двете најзначајни словенски награди за Plečnik. Друг предавач е Давор Матековиќ од Хрватска, Драго Галиќ од Здружение на хрватски архитекти. Дел од предавачите ќе биде и Ира Плајер од Хрватска, која е основач и креативен директор на Фестивалот Дизајн во Загреб. Исто така предавачи ќе бидат и светските архитекти Патрик Шумахер од Обединето Кралство, кој е директор на Заха Хадид архитекти, победник на наградите Стирлинг, Билс – Лион архитекти – Алехандро Билс и Лорето Лион од Чиле кои се победници на наградите за млади архитекти 2015 Програма за млади архитекти (YAP) Constructo во Чиле, спроведена од Мома, од Индија доаѓа Баркаришна Доши, архитект, урбанистички и едукатор, првиот индијанец добитник на Прицкеровата награда, Atelier Bow-Wow – Јошихару Цукамото, Момојо Каиџима, Јоичи Тамаи од Јапонија, познат по архитектонски и истражувачки трудови, NL Архитекти – Питер Баненберг, Валтер ван Дијк, Камиел Клаасе од Холандија, Миес ван дер Рое награди за 2017 година и Дејан Суџиќ од Обединето Кралство, публицист и теоретичар за архитектура и дизајн, директор на Лондонскиот музеј за дизајн.

16.

Испрати коментар

Scroll To Top