Насловна / Архитектура / Центар за развој на земјоделството во Измир

Центар за развој на земјоделството во Измир

1

Архитекти.    Мерт Услу Архитектура
Типологија.  Лабораториско образование
Година на реализација. 2021
Град.   Измир
Земја. Турција

2

3

Иако е јасно дека брзиот технолошки развој доживеан по 2000-тите има негативен ефект врз природната средина, очигледно е дека решенијата за овие проблеми сè уште се бараат преку технологијата. Поради оваа причина, како и колку секојдневното зголемување на глобалните димензии на овие еколошки деформации ќе влијае на одржливоста ширум светот е предмет на многу студии денес. Овие истражувања се очекува да произведат алтернативни решенија за еколошките проблеми како што се глобалното затоплување, климатските промени и сушата и деградацијата на квалитетот на почвата.

Проектот, кој се планира да биде лоциран во Сасали во областа Чигли во Измир, е дизајниран да ги имплементира образованието и производството како негов главен фокус. Во контекст на овој проект, се применува интеграција на повеќе функции меѓу кои: различни земјоделски полиња, високо редно садење земјоделски полиња, оранжерии, еко-пазар, повеќенаменска сала, часови за обука, административни објекти, лаборатории, библиотека, технички услуги и влажни беа создадени области за волумен.

4

 

Различните програми се распоредени во линеарна шема заштитена со метални перголи, и тие имаат ефект на обединување на комплексот додека ги означуваат областите наменети за активности на отворено.

Циркулационата оска ги води посетителите од едниот крај на просториите, каде што се лабораториите и другите простори ориентирани кон образованието, на другиот, преминувајќи низ низа оранжерии и вертикални градини каде што се тестираат методите на почвата.

6

5

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top