Насловна / Вести / БиХ: Изградба на соларни електрани покрај коридорот Vc

БиХ: Изградба на соларни електрани покрај коридорот Vc

Претпријатието Autoceste FBiH објавило тендер со кој се бара компанија за подготовка на студија з апотенцијалот кој ова државно претпријатие го има во однос на изградбата на фотонапонски централи на коридорот Vc. Студијата би требало да содржи предлог ан фотонапонски технологии кои би можеле да се искористат, проценка на потребните инвестиции, ккао и економска анализа на исплатливоста.

vc1

Коридорот Vc ги поврзува Унгарија, Хрватска и БиХ на потегот Будимпешта – Осијек – Сараево – Плоче. На територијата ан БиХ отпаѓа најдолг дел – 340km, од кои досега се изградени повеќе од една третина. Идејата е да се примени одржливо решение, односно да се искористат површини долж коридорот кој не можат да се искористат з аникаква друга намена. Според податоците од 2019 година, претпријатието потрошило 8.500MWh електрична енергија. На овој начин ќе може да се обезбеди значителен дел од сопствената потрошувачка.

Vc2

 

Испрати коментар

Scroll To Top