Насловна / Арт и дизајн / Библиотека под отворено небо

Библиотека под отворено небо

Ако го посетите местото Магдебург во Германија ќе се воодушевите од библиотеката што е целосно отворена. Вкупната површина на која е поставена библиотеката изнесува 488 м2. Овој проект започнал во 2005 година кога жителите на напуштениот дел од јужна Германија, користејќи дрвени контејнери и донирани книги се обидувале да ја создадат библиотеката. Подоцна, тие го ангажирале архитектонското студио KARO Architekten, кое добива задача да го проектира новиот изглед на отоврената библиотека.

библиотека-5

Со поставувањето на библиотеката, напуштениот индустриски пејзаж е надополнет со урбана опрема изработена од парчиња од модернистичката фасада на стар магацин во градот.

библиотека-1

библиотека-2

Современиот надворешен амбиент на библиотеката е отворен за секој посетител без негова претходна регистрација. Тие може да позајмат книга или пак да донесат некоја друга во замена, и истовремено можат да уживаат во овој отворен простор.

библиотека-3

Библиотеката е отворена 24 часа на ден и освен за повремени посетители служи како место за јавни собири, јавни читања, место за одржување концерти на локални бендови и разновидни културни настани.

библиотека-4

Основното училиште во градот ја користи библиотеката за одржување на театарски претстави, а секој член на заедницата може да земе активно учество во нив.

библиотека-6

Испрати коментар

Scroll To Top