Насловна / Архитектура / Библиотека која патува низ Индија

Библиотека која патува низ Индија

Павилјонот „BookWorm“ има за цел да поттикне учење преку создавање интерактивен простор за читање. Проектантското биро NUDES од Индија ја користи архитектурата за да го реши проблемот со неписменоста во нивната земја. Проектот е во брановидна форма, а павилјонот кој е подигната во еден парк во Мумбај, осмислен е да создаде интерактивен простор за учење.

1_resize

Главниот концепт на интервенцијата е да ги охрабри децата да уживаат во читањето, во согласност со целта на ООН за одржлив развој за „сите млади и значителен дел од возрасните, мажи и жени, да се описменат до 2030 година“.

2_resize

Димензиите на павилјонот се 120 метри должина и ширина 40 метри. Брановидниот павилјон е низок и кривулест, со што архитектите сакале да создадат простор кој че посака добредојде, различен од библиотеки или институционални објекти кои може да ги заплашат малите деца. Интервенцијата вклучува простори за седење и раскажување приказни и може да прими 12 илјади книги, кои ги донирале повеќе школи од граддот. Накртатко, оваа интервенција во зеленило има намера читањето да го направи забавно, повикувајќи ги децата истовремено да учат и истражуваат.

3_resize 4_resize

Павилјонот кривулесто се движи низ пејзажот за да понуди уникатно искуство во прелистувањето книги движејќи се по патеката.

Со идеја да ја шири пораката за „напредок преку образование“, NUDES ја проектирал оваа библиотека за да патува низ Индија, како во руралните така и во урбаните области. Структурата е изградена со употреба на 3600 модуларни префабрикувани компоненти, што значи дека може лесно да се демонтира, транспортира и повторно да се составува на различни места. Павилјонот може да се склопи на лице место за една недела. Павилјонот бил сместен во Мумбај до декември 2019. година, а потоа го продолжил своето патување низ цела Индија.

6_resize 7_resize 8_resize 9_resize 10_resize 11_resize 12_resize 13_resize 3_resize 14_resize

Испрати коментар

Scroll To Top