Насловна / Архитектура / Бетон и бели малтерисани sидови предизвикуваат суптилен амбиент

Бетон и бели малтерисани sидови предизвикуваат суптилен амбиент

Во затворена заедница во Северен Бангалор, Индија, парцелата во форма на квадрат на која е сместена оваа куќа од јужната и западната страна е покрај пат. Врз основа на барањата на клиентот, пристапот на архитектите од бирото Crest Architects, бил да проектираат скромна куќа со посебен акцент на природна светлина и вентилација. Процесот на проектирање и изборот на материјали за изградба биле под влијание на рентабилен буџет.

1_resize

10_resize

Целта на архитектите била да создадат компактен распоред кој ќе ги задоволува барањата на клиентот, истовремено воспоставувајќи чувство на просторност за да создаде рамнотежа на поврзаност и приватност. Југозападната фасада е речиси целосно рамна со тесни прозорци за да се избегне јакото сонце.

н_resize

Овие прозорци се нагласени со камени рамки т.н. Sadahalli, кои ги врамуваат привлечните погледи кон околниот пејзаж. Основата се состои од дневен боравок, трпезарија, кујна и три спални соби и бањи, содржини распоредени на два ката.

13_resize 14_resize

Просторите наменети за дневен боравок и трпезарија се со двојна висина, отворени за да се добие поглед на уредената градина, а застаклените кровни прозорци овозможуваат доволно природно светло да се инфилтрира во куќата.

3_resize

Завршните обработки од бетон и бели малтерисани sидови, предизвикуваат суптилен амбиент и во внатрешноста и во надворешноста. Јазикот на дизајнот низ целата куќа е замислен да биде едноставен, што го рефлектира начинот на живот на клиентот, велат архитектите за ArchDaily.

5_resize

7_resize

11_resize

12_resize

6_resize

2_resize

8_resize

9_resize

4_resize

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top