Насловна / Арт и дизајн / Башевски – добитник на „Гран-при“ на 15. Зимски салон на ДЛУМ

Башевски – добитник на „Гран-при“ на 15. Зимски салон на ДЛУМ

Zimski salon DLUM_30

За своето дело „Венера“, скулпторот Жарко Башевски ја доби наградата „Гран-при“ на 15. јубилеен „Зимски салон“ на Друштвото на ликовните уметници, што се отвори вчера во „Мала станица“. Салонот започна со перформанс режиран од Наташа Поплавска, а реализиран во соработка со видеоартистот Емил Петров и балерината Олга Панго.

Со свои дела беа презентирани селектираните 38 домашни автори и 33 гости од Турција, Србија, Бугарија, Косово, Република Српска, Босна и Херцеговина, Словенија, Хрватска, Црна Гора и од Австрија. Освен наградената, голема скулптура на гола жена со џуџест раст на Башевски. Емил Алексиев како селектор на изложбата, по отворањето посочи дека награденото дело на Башевски не е само што технички е изведено како што треба, туку има длабока симболика која треба сите нас да нè засега.

По повод наградата, Жарко Башевски изјави дека е почестен со признанието и од можноста повторно да го види Париз, но и да твори во него. „Венера“ е дело кое тој прв пат го изложува, но и четврт концепт од познатиот циклус што го работи, а кој содржи скулптури кои сè уште не се прикажани во Македонија. По учеството на „Зимски салон“, „Венера“ заедно со четири други негови скулптури во неприродна големина, ќе биде презентирана на веќе договорени изложби во Австрија, Белград и во Цетиње.Zimski salon DLUM_13

Zimski salon DLUM_24 Zimski salon DLUM_23 Zimski salon DLUM_22 Zimski salon DLUM_21 Zimski salon DLUM_28 Zimski salon DLUM_20 Zimski salon DLUM_27 Zimski salon DLUM_19 Zimski salon DLUM_18 Zimski salon DLUM_10 Zimski salon DLUM_11 Zimski salon DLUM_12 Zimski salon DLUM_14 Zimski salon DLUM_16 Zimski salon DLUM_17 Zimski salon DLUM_09 Zimski salon DLUM_08 Zimski salon DLUM_07 Zimski salon DLUM_06 Zimski salon DLUM_05 Zimski salon DLUM_04 Zimski salon DLUM_03 Zimski salon DLUM_01

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top