Насловна / Author Archives: Сања Раѓеновиќ Јовановиќ (page 6)

Author Archives: Сања Раѓеновиќ Јовановиќ

Feed Subscription

И во Општина Чаир се отстрануваат тераси

И во Општина Чаир се отстрануваат тераси

И во Општина Чаир е отпочната акција за отстранување на терасите поставени без дозвола во Старата Скопска Чаршија. Дел од сопствениците сами ги отстраниле терасите за кои не поседувале дозвола. Од општината најавуваат дека акцијата ќе продолжи да се реализира, ...

повеќе »

Општина Центар продолжи со уривање на дивите тераси

Општина Центар продолжи со уривање на дивите тераси

Општина Центар продолжи со уривање на дивите тераси на кафе – баровите. Денеска работници ангажирани од Општината во присуство на полиција, почнаа да ги уриваат терасите на улицата „Ленинова“. Иако вчера имало најава дека сопствениците сами ќе ги урнат нелегалните ...

повеќе »

Во сложени услови, функционални станови и современо обликување

Во сложени услови, функционални станови и современо обликување

Во недостиг на големи инвестиции и јавни објекти (ако ги изземеме објектите од „Скопје 2014“, а должност ни е), да се занимаваш кај нас со проектирање главно значи да се работи на комерцијални станбени згради. Оваа работа е многу потешка ...

повеќе »

Gaetano Pesce со нова колекција UP50

Gaetano Pesce со нова колекција UP50

Легендарната колекција на мебел UP на Gaetano Pesce за B&B ITALIA, создадена 1969 година, оваа година слави 50 години. Оваа колекција е вклучена во збирките на познатите музеи MoMA во Њујорк и V&A во Лондон. Годинава е совршено време да ...

повеќе »

За одржлив развој на градовите, неопходно е спроведување на одлучни и радикални мерки

За одржлив развој на градовите, неопходно е спроведување на одлучни и радикални мерки

Сè повеќе на глобално ниво се укажува на тоа дека ситуацијата во градовите мора да се промени до тој степен што мора да се редефинираат принципите на урбаниот развиток. Градовите толку многу се развиваат што веќе е невозможно да функционираат ...

повеќе »

Времено укинат мораториумот во Општина Центар

Времено укинат мораториумот во Општина Центар

Времено е укинат мораториумот за градба во Oпштина Центар, додека Уставен суд не донесе одлука дали тој е законски донесен и во согласност со Уставот. Ова беше одлучено на денешната седница на Уставниот суд, каде точка на дневен ред беше ...

повеќе »

Уставен суд утре ќе одлучува за законитоста на мораториумот во Општина Центар кој ги покажа суштинските проблеми во ДУП-овите

Уставен суд утре ќе одлучува за законитоста на мораториумот во Општина Центар кој ги покажа суштинските проблеми во ДУП-овите

Многу пати е зборувано дека грешките во урбанизмот се речиси непоправливи. Многу пати е апелирано дека просторните деформации предизвикани од лоши урбанистички планови го прават градот мачно место за неговите жители и прават штета од секаков вид: просторна, функционална, безбедносна, ...

повеќе »

Законот за легализација ни докажува дека не постои планирање, постои само крадење на просторот

Законот за легализација ни докажува дека не постои планирање, постои само крадење на просторот

Ставот на ЗЕЛС по однос на новиот нацрт-закон кој го предлага Владата за постапување со бесправно изградените објекти до 2018 година е да се легализираат дивоградбите, но не за едно евро по квадратен метар. Оние кои граделе бесправно да плаќаат ...

повеќе »

Уште ли ќе се прашуваме што му е потребно на ГТЦ?

Уште ли ќе се прашуваме што му  е потребно на ГТЦ?

По негативните реакции на архитектите за проектот за зелениот кров на ГТЦ во однос на начинот на спроведување на проектот, содржините и квалитетот на проектот градоначалникот на Скопје изјави: „Градот Скопје заедно со УНДП, пред повеќе од осум месеци потпиша ...

повеќе »
Scroll To Top