Насловна / Архитектура / Прилагодување кон локалната урбана конфигурација во проектот на ТЕД Архитекти

Прилагодување кон локалната урбана конфигурација во проектот на ТЕД Архитекти

Студиото TEd’A arquitectes беше задолжено околу изградбата на едносемеен дом во општина лоцирана на благ рид, Монтуири. Станува збор за мала тивка општина лоцирана во центарот на островот Мајорка, во територија која се карактеризира со пејзаж на нежни бранови, регионот „Лано де Мајорка“.

2-copy-0 3-copy-0 1-copy-0 4-copy-0

Предметната парцела на која се планира истот се наоѓа во благиот дел од ридот свртен кон југоисток, при што три од неговите страни формираат урбани агли. Оваа ситуација и играта на полно и празно помеѓу околниот контекст и куќата, го конфигурираат одговорот прикажан преку шеми на урбан мозаик.

Студиото TEd’A arquitectes, се залага за обновување на поделбата низ дворовите како алтернативна типологија на централниот двор. Преку внатрешен двор, кој овозможува директна врска со две од улиците и во исто време со сите простории од куќата.

Аголното уредување, со три фасади, го олесни менувањето на типот на домувањето развиено во непосредната околина, предлагајќи алтернатива што го подобрува идентитетот на урбаното катче и го олеснува уредувањето на куќата, долготрајно , за да се овозможи вкрстена вентилација за сите простории.

Структурно, би можело да се каже дека се препознава карактеристичниот проектантски јазик на студиото, јазик кој се чини дека дише од локалната традиција и исто така од современоста на куќата во Кан Лис од Јорн Утзон, на југот на островот. Локалниот песочник (песочник со дебелина од 20 и 15 см) ја дефинира фасадата и ѕидната маса.

Просториите се ограничени со четири носечки ѕидови изработени како, вибрирани бетонски блокови, чии димензии (20x20x40 cm) ја означуваат модулацијата и димензиите на просториите. Распоредот на објектите е внимателно проучен, придружен со збир на решенија и конструктивни завршетоци кои говорат за внимателната љубов кон архитектурата.

5-copy-0 7-copy-0 8-copy-0

Првата грижа е да се најде соодветната локација на зградата и просторот што се ослободува од неа. Рамнотежата помеѓу куќата и дворецот, се разбира дека едното и другото се комплементарни. Едниот не е преостанатиот простор што го остава другиот, ниту обратно. Но, окупираниот простор и слободниот простор се крепат  еден со друг.

Околу 10 м. на фасада за околу 20 м. длабоко. Сите тие се парцели меѓу преградни ѕидови. Сите тие ја напуштаат зградата на јужната страна, свртена кон авенијата, оставајќи ги дворовите на север. Овие се засенчени и влажни дворови, без директно сонце во поголемиот дел од годината.

11-copy-0 10-copy-0 13 14 15 16 18 17 19

Поради оваа причина, куќата не е поставена во краткиот правец на парцелата, како и обично, создавајќи некои простори напред, а други позади. Наместо тоа, тој е поставен во долгиот правец на самата локација, потпирајќи се на споредната улица. Така се ослободува двор-улица, меѓу новата куќа и линијата на поделбата со соседот.

Ова резултира со долга структура чија програма за развива по должина, според класичната „енфилада“. Со оваа стратегија, секој од просторите има вкрстена вентилација помеѓу улицата и двор. Исто така, секоја од собите е директно поврзана со внатрешен двор и користи дел од него.

20 29 27 28 30 31

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top