Насловна / Архитектура / Инсталацијата „Редот на времето“ на студиото Минима форми

Инсталацијата „Редот на времето“ на студиото Минима форми

„El orden del tiempo / Редот на времето“ е извонредна инсталација на Minima forms, студиото на Стефан и Теодор Спиропулос, (Теодор Спиропулос; уметник и архитект во Minima forms и директор на Истражувачката лабораторија за дизајн АА), која ќе биде изложена во Галеријата на Архитектонскиот факултет на Архитектонската асоцијација (АА Галерија) од петок, 28 април до 3 јуни 2023 година.

2-copy-1

7-copy-1

Инсталацијатаа претставува три скулпторски дела како најзначајна точка на изложбата, за да го прикаже просторот и нашите изградени односи преку откривање на директни искуства, со цел да ги поврзе физиката, уметноста и архитектурата.

Организации на сфери прикажани преку математичка логика, прикажани да го прошират просторот во рефлектирачките светлосни кутии. Експеримент на против инсталација и како тоа влијае на создавањето простори, згради и градови.

4-copy-1

3-copy-1

Во 1969 година, Џорџ Спенсер Браун ја објави својата главна книга „Закони на формата“, во обид да ги премине границите меѓу математиката и филозофијата во која ќе изјави: „Направи разлика и се роди универзум“. Оваа кратка изјава ги опишува парадоксите на градењето на светот и нашиот однос со овие процеси. Ако нашето разбирање на светот е само наше, тогаш без акција ова разбирање останува недостапно за другите. Повеќе од нешто споделено и меѓусебно разбрано, „светот“ е множина, ситуиран и во процес на континуирано формирање.

6-copy-1

8-copy-1

Физичарот и автор Карло Ровели не потсетува дека во физиката нема иднина или минато; сè што е сфатено останува во секогаш сегашноста. „Редот на времето“ зборува за ова разбирање на времето(ите) како релационо, испитувајќи ја изградбата на светот во бесконечни резолуции од субатомското до космолошкото ниво.

Трите скулпторски дела се менуваат во обем и големина, откривајќи ја оваа динамична интеракција преку директно искуство: сè што гледате е ваш сопствен изум. Врз основа на истражувањето на Џон фон Нојман за машините што се реплицираат, пронајдокот на мобилните автомати и играта на животот на Џон Конвеј, добиените три временски делови зборуваат за сложените интеракции на овие асоцијативни правила во конструкцијата на моделот, во духот на краткиот филм на Чарлс и Реј Имс „Моќите на десетмината“.

Изложбата вклучува разговор помеѓу Карло Ровели и Теодор Спиропулос, цртежи, филмови и серија генеративни студии кои дополнително ја прошируваат инсталацијата.

Испрати коментар

Scroll To Top