Насловна / Архитектура / Интегрирани градски системи во областа Јангпу од Ас+ и ателие Л+

Интегрирани градски системи во областа Јангпу од Ас+ и ателие Л+

Студијата AS+ и Atelier L+, во соработка со TJAD engineering, ја завршија првата фаза од проектот за голем централен парк околу мостот Јангпу, во спомен на градот Шангај, каде што започна процесот на индустријализација на Кина. Проектот е прва фаза од победничкиот предлог на меѓународен натпревар спроведен од AS+  во соработка со Atelier L+ и TJAD engineering, каде во втората фаза, се инкорпорирани студиото Archi -Union и Ателје Дешаус.

2-copy-1 1-copy-1 4-copy-1

Паркот дизајниран од Ábalos + Sentkiewicz Arquitectos и Atelier L+ е позициониран на бреговите на реката Хуангпу, широк 400 метри низ кој циркулира значителна размена на суровини со градот Нанџинг. Античкиот главен град на Кина, кој е ефикасно организиран како сублимат од пет комплементарни и интегрирани потсистеми: зелен систем, мемориски систем, водоводен систем и инфраструктурен. Збир на идеи кои имаат за цел да ја основаат првата самоодржлива урбана заедница на Шангај. Проектот преклопува два сектора, интермодалниот кој се состои од врска ферибот-метро-автобус-такси-паркинг организирана преку галерија со простор за удобности (театар, ресторани, продавници итн.) и самиот парк кој служи како слободно време. површина и проширување до новиот терцијарен и културен центар што треба да се изгради, делумно рехабилитација на историската зграда, како и опслужување на големата станбена површина што треба да се изгради во непосредната околина.

Проектот вооедно се смета и за активатор кој ја овозможува интеграцијата помеѓу природата и градската структура, ја олеснува декарбонизацијата на областа и го обновува сеќавањето на градската меморија и односот со реката, искористувајќи ја најдобрата ориентација, погледите на мостот и центарот на Шангај.

5-copy-1 7-copy-0 6-copy-0 8-copy-0 9-copy-0

Природен простор кој ќе биде центар на урбан развој од два милиони квадратни метри нови комплекси и реставрација на уште половина милион квадрати посветени на културни и рекреативни намени. Проектот на паркот е транспортно поврзан, (траект-метро-автобус-такси-паркинг) организиран со помош на галерија во која се развива комерцијално-рекреативна програма(театар, ресторани, продавници итн.). Тоа е стратешки проект за меморијата на градот, бидејќи процесот на индустријализација на Кина започна со вградување на магацини за текстилната индустрија и преку инкорпорирање на жените во работата.

12-copy-0 11-copy-0 13-copy-0 14-copy-0

Промените во политичката структура за време на Ковид пандемијата влијаеја на следните фази со кои тие ќе завршат со инкорпорирање на проектот на паркот во новата спортска инфраструктура насочена кон зголемување на вклучувањето на спортовите на мраз и малку преиспитување на другите програми, вклучително и во тимските архитекти за дизајн. како што се Liu Yichun (Dehaus) и Philip Yuan (Archi-Union), со кои ја имаме честа да работиме со еден од најдобрите претставници на современата кинеска архитектура, задржувајќи го TJAD како главен инженеринг.

Испрати коментар

Scroll To Top