Насловна / Архитектура / Тадао Андо е избран да го реализира десеттиот МPavilion

Тадао Андо е избран да го реализира десеттиот МPavilion

2-copy-0

MPavilion му ја додели задачата за MPavilion 10 на јапонскиот архитект Тадао Андо. Во текот на изминатата деценија, MPavilion работеше со водечките светски архитектонски фигури, вклучувајќи ги: all(zone), Glenn Murcutt, OMA – Rem Koolhaas & David Gianotten, Bijoy Jain – Studio Mumbai, меѓу другите.

3-copy-0

1-copy-0

MPavilion се раѓа од потребата да се создаде простор за окупација со итни урбани, граѓански и просторни прашања. Тадао Андо ќе ја има честа да биде седмиот водечки меѓународен архитект на кого прва задача во Австралија е всушност реализацијата на MPavilion.

Еден од водечките јапонски современи архитекти, Тадао Андо е мајстор на светлината познат по неговите впечатливи геометриски интервенции во природата. Меѓу многуте негови значајни дела се; црквата на светлината (1989; Осака, Јапонија), Фондацијата за уметност на Пулицер (2001; Сент Луис, САД), музеј на уметноста Чичу (2004; Наошима, Јапонија), 21-21 Дизајн Sight (2007; Токио, Јапонија) и Колекција Bourse de Commerce-Pinault (2020: Париз, Франција). Со оваа задача, Тадао Андо се приклучува на листата на истакнати архитекти избрани од Наоми Милгром АЦ за да ја истражат синергијата на дизајнот и современата култура.

5-copy-0

„Суштината на MPavilion започна со желба да се создаде ‘сцена на вечноста’ во јавните градини на кралицата Викторија Гарденс во Мелбурн. Вечен, не во материјалот ниту во конструктивноста, туку во сеќавањето на пејзажот што ќе живее во срцата на луѓето“.

4-copy-0

„Секоја година MPavilion ангажира истакнати архитекти со уникатен стилски јазик и социјална цел и им дава целосна слобода да ја реализираат својата визија. Долго време се восхитував како Тадао Андо реагира и ја инкорпорира особеноста на местото во неговиот дизајн и неговото верување дека архитектурата може да го обликува општеството. Додека MPavilion се подготвува за своето десетто издание, со нетрпение очекуваме да ја споделиме работата на Андо во Австралија за прв пат и дека неговиот MPavilion ќе стане витално место во културниот и општествениот живот на Мелбурн“.

Наоми Милгром АЦ, основач на Фондацијата Наоми Милгром.

Испрати коментар

Scroll To Top