Насловна / Вести / Александрополис – нова влезна точка за снабдување со гас на југоисточна Европа

Александрополис – нова влезна точка за снабдување со гас на југоисточна Европа

На 24.03.2020 успешно заврши фазата на поврзување во истржувањето на пазарот за резервација на капацитети на пловечкиот ТПГ терминал во Александрополис. Проектот го развива грчката компанија „Гастрејд“. Реакцијата на пазарот е оценета како многу задоволувачка и значително ги надмина очекувањата. „Ова е клучен чекор во реализацијата ан проектот и унапредување на диверзификацијата во снабдувањето со природен гас во Грција, на Балканот, и на поширокиот простор на југоисточна Европа“, рекол генералниот дирегтор на „Гастрејд“, Спиропулос.

Постапката н испитување на пазарот е спроведена под надзор на Грчката регулаторна агенција за енергетика  (RAE), и во согласност со Насоките за управување и распределба на капацитетите во проектот, согласно членот 36 од Директивата 2009/73/EC .

alexandropolis1

 

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top