Насловна / Арт и дизајн / Албанија ни врати 20 украдени икони

Албанија ни врати 20 украдени икони

На 15 декември во посебен дипломатски конвој кој пристигна во Музејот на Северна Македонија, настан на кој присуствуваа високи владини и црковни претставници., Албанија врати 20 икони во Македонија кои биле украдени пред десетина години.

IMG_20231215_232120

Се работи за вредни икони, главно, од Струшкиот Регион, кои беа случајно препознаени преку албанските медиуми од македонските експерти вo 2013 година. Како што посочуваат од Министерството за култура, во наредниот период, во Музејот на Македонија ќе се изврши процес на нивна заштита, по што ќе бидат изложени, а потоа и вратени на Македонската православна црква.

Фото: КИРО ПОПОВ

IMG_20231215_231836 IMG_20231215_231237 IMG_20231215_231138 IMG_20231215_230949 IMG_20231215_230743 IMG_20231215_230651 IMG_20231215_230611 IMG_20231215_231441 IMG_20231215_231614 IMG_20231215_231806 IMG_20231215_231533

Испрати коментар

Scroll To Top