Насловна / Вести / Албанија домаќин на состанокот за Јонско-јадранскиот гасовод

Албанија домаќин на состанокот за Јонско-јадранскиот гасовод

Jonsko-jadraanski-gasovod-sobir

Четвртиот состанок  за управување со проектот Јонско-јадрански гасовод (IAP – Ionian Adriatic Pipeline), се  одржа во петокот во Тирана. На состанокот присуствуваа донатори, експерти и претставници на амбасадите во Албанија, кои разговараа за наредните чекори кон имплементација на овој значаен инфраструктурен проект, кој има стратешка важност не само за Албанија туку за целиот регион.

Jonsko-jadranski-gasovod-mapa

Предложениот Јонско-јадрански гасовод, ќе биде долг 516 километри, и ќе пренесува азербејџански гас низ југоисточна Европа. Тој исто така би бил поврзан и со Трансјадранскиот гасовод (TAP – Trans Adriatic Pipeline). Планирано е гасоводот да биде во екплоатација од 2020 година.

 

 

 

 

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top