Насловна / Вести / Ајфеловата кула по прв пат засвети благодарение на „зелениот“ водород

Ајфеловата кула по прв пат засвети благодарение на „зелениот“ водород

Од 20-ти до 30-ти мај, жителите на Париз имаа прилика да сведочат за единствен спектакл – Ајфеловата кула по прв пат беше осветлена со енергија добиена од „зелен“ водород. Овој настан имал за цел да укаже на улогата која овој обновлив извор на енергија може да ја одигра во енергетската транзиција и зеленото опоравување на Франција од пандемијата. Манифестацијата е организирана од страна нa Energy Observer, команија која го направи истоимениот автономен брод на водороден погон со нулта емисија, додека компанијата Air Liquide – пионер во производството на „зелен“ водород, обезбедила 400 kg водород за незаборвното ласер шоу.

На настанот се нашле и бројни возила на водороден погон, со цел да се сврти вниманието на поголема застапеност на зелените технологии во мобилноста.

Eiffel1

eiffel2

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top