Насловна / Архитектура / AirBubble е интерактивно игралиште во Варшава кое го прочистува воздухот

AirBubble е интерактивно игралиште во Варшава кое го прочистува воздухот

Игралиштето изградено како оаза на свеж воздух за децата кои живеат во еден од најзагадените европски градови, Варшава.

Проектирано од лондонското биро ecOLogicStudio, AirBubble е интерактивно игралиште кое се напојува со соларна енергија и вклучува еден многу невообичаен инженерски елемент – микро алги за прочистување на воздухот.

eco logic studio, ecologicstudio, dr. claudi pqasquero, dr marco

Секој пат кога детето ќе скокне на некоја од пумпите за вода во паркот, се активираа 52 реактори за микро-алги, кои им овозможуваат на растенијата да складираат СО2 и ослободуваат со голема брзина свеж кислород на игралиштето.

eco logic studio, ecologicstudio, dr. claudi pqasquero, dr marco

Истовремено, звук на меурчиња на алги е додаден за да се создаде мирна атмосфера и да се поништи загадувањето од бучавата од прометните сообраќајници во тоа подрачје.

Од отворањето на игралиштето во мај, оваа технологија веќе докажа дека ги намалува нивоата на азот и цврсти честички до 83 отсто, филтрирајќи околу 200 литри загаден воздух во минута.

eco logic studio, ecologicstudio, dr. claudi pqasquero, dr marco

eco logic studio, ecologicstudio, dr. claudi pqasquero, dr marco

Сместено до Центарот за наука Коперникус (Centrum Nauki Kopernik), игралиштето е опремено со јажиња, ножни пумпи и живи зелени и црни сфери.

eco logic studio, ecologicstudio, dr. claudi pqasquero, dr marco

„Неискористена е вредноста на внесување на био-интелигенцијата на природните системи во градовите, претворањето на зградите во живи машини кои произведуваат енергија, складираат СО2 и го чистат воздухот“, вели Marco Poletto, ко-основач на ecoLogicStudio. „За да го постигнеме ова, треба да размислуваме за живиот свет како дел од тековната дигитална револуција: природата станува дел од новата био-паметна инфраструктура.”

Во иднина, ecoLogicStudio планира да создаде повеќе AirBubbles игралишта низ целиот свет.

eco logic studio, ecologicstudio, dr. claudi pqasquero, dr marco

eco logic studio, ecologicstudio, dr. claudi pqasquero, dr marco

eco logic studio, ecologicstudio, dr. claudi pqasquero, dr marco

eco logic studio, ecologicstudio, dr. claudi pqasquero, dr marco

8_resize

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top