Насловна / Порта3 / „Порта 3″ на БИМАС

„Порта 3″ на БИМАС

http://www.porta3.com.mk/http://92.55.64.34/images/stories/aktivnosti/bimas1.jpg

Пет години дружење со читателите

 

Медиумскиот поддржувач на Биеналето на македонската архитектура Порта3 беше неизоставен дел од празникот на македонските архитекти.

 

Порта3 го одбележа малиот јубилеј – пет години од своето постоење. На отворањето на Биеналето, во име на оснивачите на единственото списание за градежништво, архитектура и екологија, присутните ги поздрави главниот уредник Наталија Новаковиќ-Добревска. Таа, во кусото обраќање потсети, дека „Со нови идеи во медиумските води“, беше слоганот под кој пред пет години, на македонскиот медиумски простор се појави првиот број на нашиот двонеделник по идеја на г-динот Благоја Дончев, сегашен генерален директор на компанијата "Адинг".

http://www.porta3.com.mk/http://92.55.64.34/images/stories/aktivnosti/bimas2.jpg

Списанието следејќи ги барањата на читателите и современите текови неколкупати го менуваше својот лик. Најголемата трансформација се случи во 99-тиот број, кога се смени форматот и "Порта 3" прерасна во списание со современ изглед. На отворањето на БИМАС беше претставен најновиот дизајн на списанието. Станува збор за поинаков формат и ново графичко решение, во склад со светските трендови. "Порта3" не е затворена книга, нагласи Новаковиќ. Напротив, таа е постојано отворена за соработка со сите. Било да се работи за предлози, за идеи, маркетиншка соработка… Списанието ширум ги отвора вратите за презентирање на сите научни истражувања на поле на градежништвото, архитектурата и екологијата. Има место и за студентите и за младите стручњаци кои ќе овозможат да струјат млади и свежи идеи и мислења.

Одбележувањето на јубилејот заврши со коктел на кој присутните можеа да ги пробаат новите вина на "Грозд", од поднебјето на Струмица и да уживаат во нив.

 

http://www.porta3.com.mk/http://92.55.64.34/images/stories/aktivnosti/bimas3.jpg

Испрати коментар

Scroll To Top