Насловна / Арт и дизајн / 20 столици икони на нашето време

20 столици икони на нашето време

Дизајнот на столица секогаш бил сметан за најсложен и интересн предизвик за дизајнерот. Столицата е објект кој најдобро ја претставува западната цивилизација, бидејќи познато е дека не сите народи на светот користат столчиња за да седат.
Италјанскиот Domus избра 20 најзначајни столици во светот на дизајнот. Од традиционални дрвени столици до футуристички модели од карбонски влакна Domus претстави столици кои ги смета за икони на нашето време.

1. Giuseppe Gaetano Descalzi, столица „Campanino”, 1807 г., производител F.lli Levaggi или Podestа Sedie – Chiavari

1

2. Michael Thonet, столица „114”, 1859 г., производител Thonet GmbH

2

3. Mart Stam, столица „Cantilever S32”. 1927 г., производител Thonet GmbH

3
4. Charles and Ray Eames, столица „DSW”, 1952 г., производителHerman Miller, а денес Vitra

4
5. Hans J. Wegner, столица „CH24 Wishbone“ или „Y Chair”, 1950 г., производител Carl Hansen & Son

5
6. Franco Albini, столица „Luisa” 1951 г., производител Cassina

6
7. Harry Bertoia, столица „Bertoia Chair”, 1952 г., производител Knoll International

7
8. Arne Jacobsen, столица „Series 7” 1955 г., производител Fritz Hansen

8
9. Gio Ponti, столица „Superleggera” или „699” 1957 г., производител Cassina

9
10. Eero Saarinen, столица „Tulip” 1957 г., производител Knoll International

10
11. Luigi Caccia Dominioni, столица „Catilina” 1958 г., производител B&B Italia

11
12. Verner Panton, столица „Panton” 1959/60 г, производител Vitra

12
13. Joe Colombo, столица „Universale – 4867” 1965-68 г., производител Kartell

13
14. Vico Magistretti, столица „Selene” 1968 г., производител Heller

14
15. Mario Bellini, столица „Cab” 1977 г., производител Cassina

15
16. Vico Magistretti, столица „Silver” 1989 г., производител è De Padova

16
17. Alberto Meda, столица „Frame” 1990 г., производител Alias

17
18. Maarten van Severen, столица „03” 1998 г., производител Vitra

18
19. Konstantin Grcic, столица „Chair One”, 2003 г., производител Magis

19
20. Jasper Morrison, столица „Folding Air Chair” 2003 г., производител Magis

20

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top