Насловна / Архитектура / Покривка која дефинира и ги елиминира бариерите во просторот

Покривка која дефинира и ги елиминира бариерите во просторот

Студиото за ентериер Аурора Дизајн предлага сетилно искуство со создавање простор за чај во Јунан, Кина. Како почит на историјата на ова место, бидејќи е зачетокот на културата на чајот, во однос на неговото одгледување и неговата трговија пред илјадници години. фирмата создава место дизајнирано така што нуди времено прибежиште од надворешниот свет и да ги насели неговите емоции.

1 6

Проектот е генериран од проекцијата на природата, емоциите и историјата на неговата околина. Тоа се големите прозорци, шилестите патеки и каскадниот распоред на ткаенините кои му даваат на просторот материјалот и сетилниот квалитет што го бара.

Чајната соба, направена од Аурора Дизајн, е создадена од кругови со различни големини кои создаваат зашеметени рути, дизајнирани да ги водат луѓето низ различни емоции. Употребата на топли материјали и земјени бои го продлабочува емоционалното искуство во просторот, предизвикувајќи тој да биде побогат по текстура и поблизок до природната и историската убавина на местото.

3 4

Баипу, исчезнат антички народ од провинцијата Јунан во југозападна Кина, беа првата група која почна да пие чај и да учествува во трговијата со чај. Одгледувањето и културата на чајот процветаа во провинцијата Јунан пред илјадници години, па затоа провинцијата Јунан се смета за родно место на културата на чај. Приказните за „Патот на коњот за чај“ и „Салата за отпадна вода“ (Џијан Шуи) се пренесуваат низ годините меѓу јастребите и звуците на тркалата што се тркалаат, внесувајќи нова енергија и виталност во духот на чајната култура.

Како еден од претставниците на „новите брендови за чаеви“, Аурора Дизајн го избира „емоционалниот дизајн“ како главен пристап за претставување на просторот, проектирајќи различни видови „емоции“ на опиплив начин. Овие емоции се спојуваат во вкусот на чајот, доведувајќи ги клиентите до миризливи искуства.

5 8

11

14

Студиото, засновано на идејата да ја долови емоцијата на „Античката патека на чај “ од културата на јужниот дел на Јунан, му даде на просторот квалитет на материјалот што донесе мирно емотивно искуство во просторот. Јасните, чисти стаклени прозорци од подот до таванот и кривулестите патеки го претвораат шетачот во патник низ времето, кој доживува фрагменти од историјата.

Изборот на главните материјали во влезната лента е комбиниран со емотивниот отпечаток на „Патот на стариот чај “. Употребата на земјени бои го продлабочува емотивното искуство во просторот, правејќи го целиот простор побогат со текстура и природно искуство. Ведрината и едноставноста се емотивните клучеви на просторот, каде што емоциите се менуваат со патеката, создавајќи различни емотивни изрази кои се развиваат во заедничката меморија.

17 16

Паднатите лисја расфрлани по земјата полека ве водат до локалитет со историски реликвии. Шумолењето на паднатите лисја кога ќе ги згазите е како шепот на историјата. Изложбениот простор има различни намери, со бели завеси кои го обвиткуваат пулсирачкиот ентериер, сеат семе на „емоција“, дозволувајќи му да никне и да расте во мирисот на чајот. Со надминување на историската бариера, елеганцијата и спокојството на просторот се кондензираат во просторна меморија. Завесите и дрвените прегради го поврзуваат силното и мекото, а целиот простор постигнува избалансирана убавина во тензијата помеѓу илузијата и реалноста.

21 20

19

Подигната платформа претседава со центарот на собата, опкружена со закривени ѕидови кои создаваат бели простори. Завесите од топла ткаенина каскадираат, создавајќи течен ефект. Човек може да ја вкуси свежината и да го согледа испреплетувањето на емоциите кога ќе се потопи во сеќавањата на природата. Ова создава многу богато искуство каде животот и емоциите се вкрстуваат. Одејќи по скалите, пристапувате до заоблената внатрешност и стигнувате до голема површина за пиење чај. Целиот простор има извонредно држење на телото, каде што клиентите можат да почувствуваат чувство на блискост и топлина додека се потопуваат во него. Едноставните, елегантни домашни растенија и украсните аранжмани ви овозможуваат целосно да уживате во глетките. Спојот на облаци, пејзажи, планини, вода и човечко емотивно искуство го достигнува својот врв во овој амбиент.

Во целиот простор за чај, студиото ја избра „ткаенината завеса“ како протагонист на целиот проект, користејќи меки завеси за обвиткување на цврстата зграда, правејќи го целиот простор помек и порастегнат. „Ткаенината“, како средство за комуникација на просторот, ја допира приватната внатрешна територија со своите меки карактеристики и облици. Кога луѓето се соочуваат со расфрлани емоции, им треба тивко катче за проектирање на нивната душа и јас, дозволувајќи им на посетителите да ја намалат вревата од надворешниот свет. Исто така, првичната намера на студиото е да се доживее љубовта и слободното време во мек и тивок простор.

Изборот на скици и декоративни елементи во просторот ја следи идејата за деконструкција на „природните форми“ од студиото кое најмногу користи поединечни групи растенија или бонсаи со издолжени форми, а ја користи уметничката техника на бел простор за да ги истакне „ спокојство“ во просторот. Цртањето намерни форми од природни пејзажи, маси и столови од цврсто дрво и камења го комплетираат изразот на „емоционална перцепција“ во дизајнот.

22

Топлиот тон доминира во просторот со транзиции кои се движат од чиста бела, беж и темно кафеава. Промената на бојата влијае на нашето емоционално патување и не води од состојбата на спокојство до онаа на контемплација. Мислите полека лебдат во секој „круг“, спуштајќи се по нежните превези и задржувајќи се на рабовите на кривините. Меката арома на чајот е испреплетена со суптилните промени во бојата, постепено окупирајќи ги нашите срца.

Просторот за чај на Aurora Design започнува фокусиран на локалната култура, доловувајќи ја духовната тема на целиот простор преку емотивни отпечатоци. Во контекст на современото општество, ние го користиме намерното изразување на емоции за да изградиме „емотивен остров“ кој дозволува различни емоции да слетаат и да се населат.

Мекото опкружување и морфолошкиот израз на природата проект се проектирани во просторот, фокусирајќи се на природата и луѓето, емоциите и срцето, користејќи визија, емоции и соништа за да ја илустрираат крајната хармонија на емоциите и пејзажот.

Испрати коментар

Scroll To Top