Насловна / Вести / Земјите од Западен Балкан ќе соработуваат во областа на климатските промени

Земјите од Западен Балкан ќе соработуваат во областа на климатските промени

„Климатските промени, ои во наредниот период особено ќе го погодат подрачјето на Западен Балкан, бараат систематски, заеднички и стратешки пристап, превземање на конкретни мерки и акции. Сите овие активности не значат само трошок за државите, туку и шанса за развој базиран на “зелени“ програми и проекти. “ Ова меѓу останатото е заклучено на министерската конференција „Регионални активности за борба против климатските промени на Западен Балкан“  која се одржа на 5ти и 6ти април во Тирана.  Во рамките на конференцијата претставени се различни аспекти на климатските промени од научно и експертско гледиште.

Усвоената  декларација за „Заедничка мапа на патот на земјите на Западен Балкан – Забрзување на пристапот до финансирање во областа на климатските промени“, претставува почеток на развивањето на заедничките проекти во секторите: енергетика, сообраќај, земјоделство, водостопанство и отпад.

climate1

Covert

climate3

climate4

 

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top