Насловна / Архитектура / Затвор од 18 век претворен во хотел

Затвор од 18 век претворен во хотел

Проектите за адаптација на комерцијални објекти секогаш претставуваат сериозни проектански предизвици за архитектите. Така, трансформацијата на англискиот затвор Бодмин од 18 век во модерен хотел значело прифаќање на различни ограничувања во однос на инфраструктурата на зградата со кои требало да се работи.

zatvor1

Зградите како оваа често имаат градежни прописи кои гарантираат зачувување на историските и архитектонските интереси на зградата, со што се влијае на топлинската удобност и начинот на кој дневната светлина ја спроведува трансформацијата во просторот на зградата.

zatvor2

Ваквите предизвици можат да направат архитектонското планирање да изгледа покомплексно, особено кога е неопходно да се информира за пренамена на зградата.

Приспособувањето на основата на проектот, односно промените во организацијата на просторот, ги зема предвид удобноста на корисниците и воведувањето на технологија, што исто така многу влијае на проектот.

Така, проектот на хотелот Bodmin Jail барал поставување на светларници кои би можеле да функционираат во рамките на овој простор и култниот кос покрив, пишува ArchDaily.

zatvor

Проектанските предизвици водат до креативни решенија и иновации кои можат да бидат добри за животната средина, намалувајќи ги емисиите на јаглерод со помалку потребен материјал.

Проектите за реновирање се можност за реновирање на постоечките градежни решенија и карактеристики, а реставрацијата сè повеќе станува фокус на одржливите архитекти.

zatvor3

Централната точка што доведла до успехот на трансформацијата на овој затвор во луксузен хотел е поставувањето на покривни прозорци во заедничкиот простор на ходникот и рецепцијата.

Според авторите на проектот, целта била да се обезбеди природна светлина и удобна вентилација за гостите да уживаат во својот престој во текот на летните месеци.

Така, креативниот тим на Twelve Architects успеале трошната зграда обрасната со вегетација да ја претворат во туристичка атракција, карактеризирана со удобност и уживање.

Хотелот Bodmin Jail се состои од две крила поврзани со кула која е во форма на централен атриум. Секое крило со затворските ќелии е претворено во крила со луксузни гостински спални.

Нанесени се вкупно 214 VELUX застаклени панели за да се формира соодветно решение на природно осветлување, на двокрилен покрив со наклон од четириесет степени.

zatvor4

Панелите се изработени од алуминиумски профили со тројно застаклување и запечатени со материјал отпорен на УВ зрачење, и обезбедуваат подобрен термички комфор и енергетска ефикасност.

Во текот на летото може да се отворат прозорците, за да се обезбеди природна вентилација и да се разладат просториите од топлиот воздух што се издигнува кон прозорците.

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top