Насловна / Вести / Во Шпанија потрошени 258 милиони евра за возови кои не можат да минуваат низ тунелите

Во Шпанија потрошени 258 милиони евра за возови кои не можат да минуваат низ тунелите

Директорот на компанијата „Ренфе“, која е задолжена за железничкиот сообраќај во Шпанија, поднесе оставка, бидејќи за 258 милиони евра се купени возови кои се преголеми за тунелите на пругата меѓу Астурија и Кантабрија.

Бидејќи набавката на некомпатибилни возови предизвика бурни реакции во јавноста, оставка поднесе и државната секретарка за сообраќај.

voz1

Плановите за модернизација на железничкиот сообраќај во северна Шпанија беа објавени пред три години, но на крајот на јануари е откриено дека се купени за 258 милиони евра, возови кои се прешироки за тунелите на пругите во Астурија и Кантабрија пишува Гардијан.

Отпуштањата на директорите на компанијата „Ренфе“ и на компанијата за инфраструктура „Адиф“ не го ублажи гневот на јавноста, па државната секретарка за сообраќај Изабел Пардо де Вера, како и претседателот на „Ренфе“, Исајас Табоас мораа да поднесат оставки.

voz

Министерката за сообраќај Ракел Санчез истакна дека од моментот кога дознала за проблемот прави се за да дознае што се случило и да најде решение.

„Ја прифативме одговорноста, се извинивме, ја препознавме грешката и утврдивме кој е одговорен. Почнавме и внатрешна истрага и формиравме работна група за изнаоѓање решение“, навела Санчез.

Владата на Шпанија претходно инсистираше на тоа дека грешките биле забележани пред да бидат набавени и направени возовите и дека „ниту едно евро на Шпанците не е дадено залудно“.

Испрати коментар

Scroll To Top