Насловна / Арт и дизајн / Во четврток во Музеј на град Скопје Арт Тура: Дела од уметничките збирки на Народен музеј Србија

Во четврток во Музеј на град Скопје Арт Тура: Дела од уметничките збирки на Народен музеј Србија

На 14 септември, четврток, во 20 часот, во ЈУ Музеј на град Скопје ќе се отвори изложбата Арт Тура.

Изложбата се реализира во соработка на ЈУ Музеј на град Скопје со Народниот музеј на Србија, со целосна финансиска поддршка на Град Скопје.

muz1

Концептот опфаќа презентација на 26 репродукции на дела од уметничките збирки на Народен музеј Србија, кои ќе бидат изложени до 26 септември 2023 година. Тоа се ремек-дела на српското сликарство од периодот на 18 до 20 век, но и дела од колекцијата на странски уметници од периодот на 19 и 20 век. Во оваа ретка прилика, и пошироката публика во Скопје и Македонија ќе има можност да ужива во делата од опусот на Клод Моне, Камиј Писаро, Пол Гоген, Пјер Огист Реноар, Пабло Пикасо, Анри Матис, Едгар Дега, Катарина Ивановић, Пајa Јовановић, Надежда Петровић, Савa Шумановић и др.

muz

„Розова катедрала во Руан“, Клод Моне

Испрати коментар

Scroll To Top