Насловна / Екологија / Енергетска Ефикасност / Во 2013-та, сериозни инвестиции во енергетскиот сектор во Турција

Во 2013-та, сериозни инвестиции во енергетскиот сектор во Турција

energia
Турција сериозно го зајакнува електроенергетскиот сектор, односно со нови инвестиции настојува да ја подобри енергетската сигурност и независност. Во 2013 година Турција приклучила на електроенергетската мрежа нови електрични централи со вкупна инсталирана моќност од  6.986 -таMW. Од нив, 52,2% се термоцентрали на јаглен или природен гас, 37,4% се хидроценрали, 7,1% ветерни централи, а останатите 3,2% се состојат од биомаса, биогас и геотермални извори.

Извор: Energia

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top