Насловна / Вести / Велосипедска патека од 430 километри што го поврзува Париз со Довил

Велосипедска патека од 430 километри што го поврзува Париз со Довил

Идеја за која се сонуваше неколку години, стана реалност оваа година! Француската метропола сега е поврзана со Довил и регионот Нормандија со велосипедска патека долга скоро 430 километри.

Проектот „La Seine à Vélo“ е инициран од здружението „Axe Seine“ во 2015 година и овозможи изградба на велосипедска патека долга скоро 430 километри низ долината на реката Сена – од Париз до градовите Ле Авр, Хонфлеур и Довил во Нормандија. Новата велосипедска рута е погодна за сите љубители на природата и велосипедизмот и ја поврзува престолнината на Франција со голем број прекрасни зони за излети.

Paris

Со новата велосипедска рута, велосипедистите можат да одат на патување до Шато де Рош-Гјуон, да ја посетат прекрасната црква Сент Макло во Руан или бајковитата куќа и градината на познатиот француски сликар Клод Моне во Givernyju. Патеката нуди безброј можности за екскурзија и ќе ги воодушеви парижаните на кои им треба бегство во природата, како и туристите кои доаѓаат да ги откријат богатствата на Франција.

Франција е втора светска дестинација за велосипедски туризам зад Германија, но има амбиција да стане прва во рок од пет години. Проектот „La Seine à Vélo“ е дел од идната мрежа на велосипедски патеки што ќе ја покриваат оваа прекрасна и голема земја и е создаден токму поради желбата да се поврзат главниот град и регионот на Ил-де-Франс со Нормандија и морето и да се обезбеди уникатно туристичко искуство долж долината на реката Сена.

Paris1

Лансиран во 2015 година, проектот La Seine à Vélo предвидува развој на велосипедска рута V33 како дел од планот за економски развој, особено одржливиот туризам во долината Сена. Следејќи го меандрот на оваа голема француска река, „La Seine à Vélo“ поврзува дури осум француски оддели: Париз, Сена-Сен Дени, Хаут-де-Сена, Ивлин, Долина на Оаза, Евре, Приморска Сена и Калвадос. Покрај културното, историското и индустриското наследство, проектот нуди бесконечен број на можности за (повторно откривање) на долината на реката на еден сосема поинаков начин.

Paris2

Во октомври 2017 година донесен е акционен план за периодот 2018-2022 година. Планот е „тежок“ 670 илјади евра и ќе спроведе неколку активности во период од пет години: од развој на сеопфатна и високо квалитетна туристичка понуда, позиционирање на „La Seine à Vélo“ како главна велосипедска и туристичка рута до мерење на економските придобивки и координација на мрежата на партнери.

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top