Насловна / Арт и дизајн / Уште една банкнота посветена на човековите права, но и на архитектурата

Уште една банкнота посветена на човековите права, но и на архитектурата

Банката на Канада неодамна ја претстави новата банкнота од 10 долари, со ликот на Виола Дезмонд, жената која во 1946 година се спротивставила на расната сеграгација, одбивајќи да го напушти местото во театарот резервирано за белци. За да се зајакне уште повеќе оваа порака за човекови права, на опачината од истата банкнота претставен е објектот на Канадскиот музеј за човекови права, дело на Антуан Предок, кој бил комплетиран во 2014 година. Според архитектот Предок, овој објект ја прави видлива базичната поврзаност на човештвото. „Нашите банкноти се дизајнирани не само со цел да бидат безбедни и долго да траат, туку и како уметнички дела кои ќе ја раскажуваат приказната на Канада“ изјавил гувернерот на Банката на Канада.

10usd

10 usd1

crm

PCL CONSTRUCTION - CMHR Receives Global Best Project Award

crm2

 

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top