Насловна / Архитектура / Урбаната фарма како социјален атрактор во Хонг Конг

Урбаната фарма како социјален атрактор во Хонг Конг

Snøhetta претстави во Хонг Конг проект за урбана фарма , наречена Павилија, во Таи Ваи. Проектот произлезен од New World Development, во 2017 година, за развој на три социјални клубови создавајќи врска помеѓу урбаните и земјоделските пејсажи преку релаксирачки зелен простор во средината на новиот станбен развој. Два од трите комплекси се завршени и штотуку се отворени, додека последниот се очекува да биде завршена до крајот на 2023 година.

Областа е поврзана со две метро линии, четири главни тунели, трговски комплекс над станицата Tai Wai MTR, овој развој дизајниран со внимание на предлогот на New World Development за нов станбен концепт; „Урбано пасторално живеење“ на фармата Павилија, што претставува пример за создавање на нов начин на урбано живеење.

1

Проектот предложен од Snøhetta со посебно внимание се осврнува на социјалната интеракција, обликувајќи простор за состаноци во средината на градската густина каде што жителите можат да споделат искуства исклучувајќи се од урбаната врева и да уживаат во урбаното земјоделство во заедничка градина. Ова зелено белодробно крило во средината на густиот град ја нагласува важноста од создавање нови зелени и урбани населби.

2

Snøhetta е исто така задолжен за пејсажно уредување на внатрешниот и надворешниот двор на комплексот. Внатрешниот двор е во вид на шарена пештера за децата да истражуваат и играат. Трите клубови, The Tea House, The Farm House и Sky House се дизајнирани да го револуционизираат урбаниот живот и да ја истакнат важноста од создавање нови зелени урбани населби. Повеќе луѓе од кога било живеат во градовите, па затоа е важно да се гради на начин кој може да биде одржлив, и еколошки и социјално. На пејзажот и урбаната фарма на Farm House, со својата надворешна површина од 26.000 m², луѓето од сите возрасни групи и општествени слоеви можат да го споделат искуството со садење, негување и јадење.

4

Локацијата на фармата Павилија е опкружена со планини и е поврзана со реката Шинг Мун. Snøhetta ги создаде клубовите за да станат светилишта на смиреност и едноставност во срцето на раздвижениот Хонг Конг, тесно интегрирани со природата и како простори што ќе донесат радост и ќе го подобрат квалитетот на животот за жителите на фармата Павилија. Клубовите се стратешки лоцирани во развојот како „интерактивен синџир“, поврзувајќи различни програми кои заедно формираат здраво и збогатувачко искуство за нејзините жители. Павилија Фарм ја претставува иднината на урбаното соседство: заедничка област која ги зближува луѓето и создава чувство на припадност на просторот.

6

Павилија фармата и клубовите се мали, но совршени примери за тоа како може да се направи тоа. Во Snøhetta зборуваме за колективна сопственост и создавање места и простори кои припаѓаат на колективот и можат да ги зближат луѓето. Простори кои не припаѓаат на никого и на сите во исто време. Со овој проект, Tea House и The Farm House ги отелотворуваат тие идеи и создаваат зелени бели дробови среде пулсирачкиот Хонг Конг. Простор во кој сите жители можат да најдат мир и тишина, но и да комуницираат и да се поврзат едни со други.

5

Куќата за чај е проектирана како точка на пристигнување и како искуство на апстракција: оставајќи го зад себе раздвижениот и брз град и да се опуштите. Во чајната куќа, водата е главниот елемент. Зградата има покриено езерце од едната страна и водопад од друга. Звукот на водата што паѓа станува неразделна компонента на чајната куќа, релаксирачка позадинска хармонија која го смирува умот и го успорува текот на времето.

За разлика од медитативната чајна куќа, Куќата на фармата е место за собирање: доведување на фармата внатре во куќата и зближување на луѓето. Куќата на фармата е опкружена со урбана фарма и нејзините производи, што ја прави централно место на фармата Павилија. Тој е изграден околу системот на железницата, внимателно проектиран да ја зближи заедницата преку создавање на споделени искуства.

На многу начини слични на трпезариска маса во домот, оваа маса е фокусна точка за разговори, смеа и заедничко време. Трпезата е срцето на Farm House, додека Farm House создава обединета заедница преку храна и жетвата од природата.

Двете куќи се дизајнирани различно и да се користат на различни начини, но се засновани на иста филозофија и имаат иста намена; да им овозможи на луѓето од различно потекло и возраст да се здружат, да споделуваат искуства и да создаваат спомени. Целта е да се создадат простори кои можат да го подобрат квалитетот на животот на жителите, да обезбедат светилиште на спокојство и место кое поттикнува социјален контакт и споделени искуства во срцето на Хонг Конг, едно од најгусто населените места во светот.

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top