Насловна / Архитектура / УНЕСКО со нови препораки за Охрид испишани на 200 страници

УНЕСКО со нови препораки за Охрид испишани на 200 страници

Забелешки испишани на околу 200 страници од стрaна на УНЕСКО од денес треба да стигнат на адреса на Општина Охрид.

Отстранување на дивопоставените објекти на брегот на Охридското Езеро и во заштитеното подрачје на градот, целосна забрана за градба, усогласување на урбанистичките планови со Планот за управување со светското природно и културно наследство на Охридскиот Регион, заштита на старата градска архитектура, отстранување на урбаната опрема околу значајните знаменитости во градот и сончевите колектори од куќите во Стар Град, се само дел од забелешките во најновиот Извештај на УНЕСКО.

Ohrid

Во забелешките УНЕСКО бара да се ограничи и издавањето на дозволи за градба согласно Планот за управување со регионот, а во Стар Град не може да се поставуваат тенди, настрешници и останати реквизити со кои се нарушуваат визурите околу објектите од културно историското наследство, конкретно посочувајќи ги тендите на летните тераси околу црквата Света Софија.

УНЕСКО бара и реконструкција на пешачката патека која го поврзува каналот „Студенчишта“ со „Горица 1“ бидејќи оценката е дека се прекинале природните врски меѓу езерото и блатото со што бил загрозен живиот свет.

Ohrid1

Извештајот за состојбата со заштитеното природно и културно наследство на Охридскиот Регион е доставен до институциите во земјава, а Општина Охрид се очекува да го добие од денес. За општинските власти проблемот е сложен, а за повеќето забелешки потребeн е долг период за да бидат отстранети.

Според еколозите, сѐ поизвесно е дека Охрид ќе се најде на листата на заштитено подрачје во опасност што пак од друга страна би значело користење на стручна помош, искуства и механизми на УНЕСКО.

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top