Насловна / Вести / Укинат роамингот на Западен Балкан

Укинат роамингот на Западен Балкан

Роамингот меѓу Србија, Северна Македонија, Босна и Херцеговина, Црна Гора и Албанија од денес е укинат.

Потрошувачката на минути, пораки и гигабајти од денес во целата зона на Западен Балкан се пресметува исто како и во националниот сообраќај.

wb_resize

Состојбата е нешто поразлична со Интернетот, каде одредена количина ќе се троши без надокнада, преку тоа операторот ќе има право да наплаќа за некои услуги за пренос на податоци, но повторно по цени во националниот сообраќај. Исто така, ќе има некои зголемувања на износот на надоместокот за роаминг услуги.

„Препораката е корисниците подобро да се запознаат со својот пакет, односно содржината на пакетот и тарифата, пред да тргнат на пат и тогаш нема да има изненадувања. Ако имате соодветна тарифа, нема да има покачување, ако ја напуштите тарифата, ќе добиете повисока сметка, но тоа нема да биде зголемување за неколку нули, како што им се случуваше на некои досега “, објаснува генералниот директор на А1 за Србија и Словенија, Дејан Турк.

Укинувањето на роамингот е дел од договорот склучен во Белград во април 2019 година, на првиот ден од „Дигиталниот самит на Западен Балкан“.

zb1_resize

Вечерва во Отешево ќе се одржи концерт со повеќе групи и диџеи од регионот за да се одбележи укинувањето на роамингот на Западен Балкан. На концертот All-Western Balkans Jam што ќе се одржи со поддршка и на Владата ќе настапат С.А.Р.С. од Србија, „Узун Баба ОГ-Сектор 909″ од Северна Македонија, „Урбан Б” од Косово, „Хелем Нејсе” од Босна и Херцеговина, „Ди џеј Сарти” од Албанија и „Ху Си” од Црна Гора.

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top