Насловна / Арт и дизајн / TribuT – телефонските овци на уметникот Jean-Luc Cornec

TribuT – телефонските овци на уметникот Jean-Luc Cornec

Jean-Luc Cornec е француски уметник кој ја создаде инсталацијата TribeT, која се состои од стадо од 36 овци направени од рециклирани телефонски дискови и кабли, која покрај забава, сака да го поттикне гледачот на размислување за едноставноста на животот без прекумерна употреба на технологија.

TribeT стана мотивационо писмо за уметникот. Делото на Jean-Luc се состои од разиграна комбинација на елементи, предмети, зборови и букви во игра на концепти и перцепција. Точната поврзаност помеѓу овците и каблите настанала кога Cornec сфатил дека каблите можат да се користат како волна, а слушалките како нозе. Бидејќи овците имаат различни значења во светската култура и религија, нивната инсталација добива нови значења и постојано се обновува.

„За мене, уметноста е начин да го изразам своето доживување на светот, мојата перспектива за него и мојот однос кон него, како размислување за слики. Сметам дека е одлично кога луѓето различно реагираат на моите дела, барајќи и наоѓајќи различни изјави во нив. Добар пример е инсталацијата „TribuT“ со телефонската овца. Дали е тоа шега? Критика на светот на клоновите? Коментар на дистопискиот роман на Philip K. Dick  ‘Дали Андроидите сонуваат електрични овци?’ Или пасторална моќ во смисла на францускиот филозоф Мишел Фуко?“, вели Cornec.

Испрати коментар

Scroll To Top