Насловна / Топ 20 архитектонски компании во светот

Топ 20 архитектонски компании во светот

BDOnline ја објави листата на најголеми компании во светот кои се занимаваат со архитектура. И оваа година, на прво место е американската компанија Gensler, која е позната по своите бројни и големи проекти низ целиот свет. Компанијата годишно врти околу една милијарда и пол долари, и вработува 2570 архитекти.graham-house

Остатокот од листата изгледа вака:

arhitektura

1. Gensler (САД)

Број на вработени архитекти: 2570; Годишни приходи: 1-1,5 милијарди долари

2. Nikken Sekkei (Јапонија)

Број на вработени архитекти: 1796; Годишни приходи: 500-599 милиони долари

3. AECOM (САД)

Број на вработени архитекти: 1491; Годишни приходи: 320-329 милиони долари

4. Perkins+Will (САД)

Број на вработени архитекти: 1140; Годишни приходи: 350-359 милиони долари

5. HDR (САД)

Број на вработени архитекти: 1072; Годишни приходи: 310-319 милиони долари

6. IBI Group (Канада)

Број на вработени архитекти: 851; Годишни приходи: 220-229 милиони долари

7. Woods Bagot (Австралија)

Број на вработени архитекти: 840; Годишни приходи: 150-159 милиони долари

8. HOK (САД)

Број на вработени архитекти: 821; Годишни приходи: 270-279 милиони долари

9. Aedas (Кина)

Број на вработени архитекти: 788; Годишни приходи: 230-239 милиони долари

10. DP Architects (Сингапур)

Број на вработени архитекти: 767; Годишни приходи: 110-119 милиони долари

11. Sweco (Шведска)

Број на вработени Архитекти: 700

12. HKS (САД)

Број на вработени архитекти: 685; Годишни приходи: 230-239 милиони долари

13. White Arkitekter (Шведска)

Број на вработени архитекти: 681; Годишни приходи: 100-109 милиони долари

14. Foster + Partners (Велика Британија)

Број на вработени архитекти: 671; Годишни приходи: 230-239 милиони долари

15. Perkins Eastman (САД)

Број на вработени архитекти: 658

16. Jacobs (САД)

Број на вработени архитекти: 636; Годишен приход од 100-150 милиони долари

17. Junglim Architecture (Јужна Кореја)

Број на вработени архитекти: 596; Годишни приходи: 80-89 милиони долари

18. Kunwon (Јужна Кореја)

Број на вработени архитекти: 530; Годишни приходи: 80-89 милиони долари

19. Stantec (Канада)

Број на вработени архитекти: 530; Годишни приходи: 340-349 милиони долари

20. SmithGroupJJR (САД)

Број на вработени архитекти: 522; Годишни приходи: 160-169 милиони долари

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top