Насловна / Екологија / Енергетска Ефикасност / Светскиот трговски центар во Бахреин – прва зграда со ветерни турбини

Светскиот трговски центар во Бахреин – прва зграда со ветерни турбини

Bahrain_WTC_8
Светскиот трговски центар во Бахреин претставува добар пример на “зелена” архитектура. Оваа зграда се наоѓа во престолнината Манами, висока е 240 метри, има две кули, а на мостовите кои ги спојуваат вградени се ветерни турбини. Работите на изградбата на оваа зграда траеле четири години, а завршени се 2008 година кога и турбините се за прв пат пуштени во погон.

Зад овој проект потпишана е интернационалната архитектонска компанија “Atkins”, а ветерните турбини се произведени и монтирани од страна на компанијата “Norwin A/S” од Данска.

Извор: energetski portal

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top