Насловна / Арт и дизајн / Светилка изработена од кафе и кора од портокал

Светилка изработена од кафе и кора од портокал

Со интересно име – Obscure – и уште поинтересен изглед, оваа неверојатна светилка е 100 отсто одржлива, подложна на ладно компостирање и целосно го поддржува концептот за живеење со помалку отпад. Колекцијата на абажури ја манифестира генијалноста на природата и демонстрира интелигентен пристап кон еколошки дизајн базиран на природни материјали.

lampa

Рачно изработената колекција е создадена од лондонски иницијатор за биотехнологија и биопродукција. Претставува тесна соработка меѓу „креаторот“ и „материјата“, а во овој случај материјата, сфера или биослој од органски отпад, влијае на производителот додека производителот ја пропишува материјата по геометрија. Бидејќи материјалот е во согласност со рецептот на производителот, геометријата на производителот го инспирира материјалот да се витка и да тече како што сака. На овој начин тие се нераскинливо поврзани.

lampa1

Obscure е направен од 100 отсто лушпа од кафе и кора од портокал. Компанијата зад неа постојано го демонстрира потенцијалот за био-производство на природни материјали и редовно користи вишок ресурси или отпад и нуспроизводи во својот дизајн за да ја намали употребата на пластика. На овој начин преку својата работа придонесуваат за решавање на неколку планетарни предизвици одеднаш: климатски кризи, кризи со отпад и социјални неправди.

lampa2

Принципите на систематска примена на еколошките закони на природата, кои учествуваат во создавањето на такви оригинални и естетски атрактивни елементи, се иновативни во текот на животниот циклус на производството. Obscure е идеален пример за тоа како екологијата, функционалноста и убавината може да се комбинираат во еден дом.

lampa3

lampa4

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top